Sunday , September 26 2021

Victorie zdrobitoare a extremei drepte, în Austria, la primul tur al alegerilor prezidenţiale

hofer

Candidatul extremei drepte, Norbert Hofer, a câștigat cu un mare avans primul tur al alegerilor prezidențiale desfășurat duminică în Austria, potrivit primelor estimări, transmite DPA.
Candidatul Partidului Libertății (FPOe) a obținut 37,3% din voturi, potrivit institutului pentru sondarea opinie publice ARGE Wahlen, cu mult peste ceea ce prognozau sondajele de opinie înaintea scrutinului.
Întrucât deocamdată au fost numărate doar 52% din voturile exprimate, nu este clar cine dintre fostul lider al Verzilor, Alexander Van der Bellen, și candidata independentă Irmgard Griss va intra în turul doi al alegerilor, prevăzut a avea loc pe 22 mai.
Președintele Austriei, ales pentru un mandat de șase ani ce poate fi înnoit o singură dată, are un rol mai degrabă simbolic, dar dispune totuși de puteri oficiale extinse: este șeful armatei, numește cancelarul și poate, în anumite circumstanțe, să dizolve parlamentul.
 
 

Vezi si

Ludovic Orban anunță că demisionează de la conducerea Camerei Deputaților: „Între Ludovic Orban și Klaus Iohannis nu mai există niciun parteneriat”

Ludovic Orban și-a recunoscut înfrângerea și a anunțat că demisionează de la șefia Camerei Deputaților: …