Thursday , September 29 2022
Breaking News

Victor Ponta, trimis în judecată: Preşedintele Iohannis NU îl poate suspenda din funcţie

ponta-iohannis

Premierul Victor Ponta a fost trimis în judecată de DNA în dosarul Turceni-Rovinari. Avocatul Daniel Fenechiu a explicat, joi, că şeful Executivului nu poate fi suspendat din funcţie de către preşedintele ţării, întrucât faptele pentru care a fost trimis in judecată nu sunt săvârșite în timpul mandatului de prim-ministru.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au trimis în judecată, joi, dosarul “Turceni-Rovinari”, dosar penal în care premierul Victor Ponta este acuzat de fals în înscrisuri, spălare de bani și complicitate la evaziune fiscală pentru fapte săvârșite în calitatea sa de avocat.
Victor Ponta nu poate fi suspendat de către preşedintele Klaus Iohannis deoarece faptele pentru care a fost trimis in judecată nu sunt săvârșite în timpul mandatului de prim-ministru.
Şeful statului îl poate suspenda pe premier, potrivit Constituţiei, doar în cazul în care acesta este trimis în judecată pentru fapte comise în perioada în care acesta era membru al Guvernului.
“Este trist că am ajuns în situația ca un prim-ministru în exercițiu să fie trimis în instanță. Cred că mai multă înțelepciune și maturitate din partea clasei poltiice ar fi evitat această situație deloc măgulitoare pentru România. Din perspectivă juridică, recenta trimitere în judecată nu poate conduce la suspendarea domnului Ponta de către președintele Klaus Iohannis, întrucât faptele pentru care a fost trimis in judecată nu sunt săvârșite în mandatul de prim-ministru, Ponta săvârșindu-le ca avocat.Preconizez o dezbatere interesantă în instanță, întrucât recenta Hotărâre a Curții Europene de Justiție îi profită lui Victor Ponta. Curtea a statuat că în contractele de consultanță neprestarea obiectului convenției datorate nesolicitării serviciului nu generează efecte juridice. E greu de spus ce se va întâmpla în instanță”, a declarat avocatul Daniel Fenechiu pentru evz.ro
Concret, preşedintele României poate suspenda orice membru al Guvernului doar dacă faptele prevăzute în solicitare sunt pentru fapte săvârşite în perioada în care persoana respectivă se afla în Executiv. În cazul de faţă, Victor Ponta este trimis în judecată pentru fapte săvârşite în perioada în care el era avocat, motiv pentru care Klaus Iohannis nu îl poate suspenda de la şefia Executivului.
 
 

Vezi si

Escortă româncă de 23 de ani, ucisă în bătaie de un client în Austria. Fata s-a înecat cu sânge și vomă

O tânără româncă a fost ucisă sâmbătă, 24 septembrie, în Austria. Ana Maria, despre care …