Thursday , December 7 2023

Victor Ponta: Dacă Băsescu respinge bugetul, nu putem indexa pensiile

ponta

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că dacă preşedintele Traian Băsescu va respinge proiectul de buget pentru 2014, aşa cum a declarat, pensiile nu vor putea fi indexate în 2014, iar salariile profesorilor nu vor putea fi mărite.
Primul ministru Victor Ponta a declarat, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, că Guvernul a transmis Parlamentului proiectul de buget pentru 2014 şi că toţi miniştrii merg la Parlament pentru a susţine acest proiect.
Şeful Executivului a ţinut să sublinieze că dacă preşedintele Traian Băsescu va pune în practică intenţia anunţată de a respinge bugetul, dacă nu se va renunţa la taxa de 7 eurocenţi pentru litrul de carburant, acest lucru ar urma să aibă o serie de efecte negative.
“Îmi doresc ca acest anunţ să fie un simplu anunţ politic. Bătălia politică trebuie să aibă o limită, în caz contrar cei care au de suferit sunt cetăţenii. Dacă acest buget va fi respins de preşedinte, vreau să se ştie care vor fi efectele. Nu se va acorda indexarea pensiei cu 3,7 la sută, nu se vor acorda bursele pentru rezidenţi şi nici măririle salariale la profesori. Nu vor fi plătite, mi-au comunicat miniştrii Bugetului şi de Finanţe, titlurile executorii ptentru drepturile salariale obţinute în instanţă de personalul bugetar şi aici e vorba în special de profesori”, a declarat Victor Ponta.
“Nu vom putea creşte gradul de cofinanţare al fondurilor europene, necesar pentru a se folosi programele deja deblocate. Contribuţia naţională repr 5,5 miliarde de lei. Nu va putea fi început niciun nou obiectiv de investiţii şi există un risc major de întrerupere a acordurilor cu instituţiile internaţionale. Nu vom putea să accesăm acel Top Up de 10% la fondurile europene, adică scăderea cofinanţării romţneşti de la 15 la 5%. Întrucât deficitul din 2014 de 2,2, este mai mic decât cel din 2013, de 2,5m funcţionarea instituţiilor statului se va face pe acea regulă de 1 la 12 din 2013, implicit un deficit mai mare”, a punctat Victor Ponta.
“Acestea sunt doar cele mai clare dintre efecte, explicaţia dată de preşedinte ori este una politicianistă, ori una extrem de lipsită de competenţă pentru că domnia sa se referea la o taxă pe carburanţi care nu este introdusă prin bugetul de stat. Cred că preşedintele, care a promulgat până acum 8 sau 9 bugete, ştia acest lucru şi îmi permit să-i atrag atenţia asupra acestei situaţii”, a menţionat premierul.

Vezi si

Oficial: Fostul premier Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 43,3 milioane de doze achiziționate în plus de România

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub urmărire penală miercuri, 6 decembrie, de …