Friday , September 17 2021

Victor Ciorbea se spală pe mâini. Avocatul Poporului își declină competența pe Ordonanţa pe Justiţie

ciorbea

Avocatul Poporului și-a declinat competența pe subiectul sesizării Ordonanței de Urgență privind modificările la codurile penale. Într-o declarație făcută  la Realitatea TV, Victor Ciorbea a spus că, în cazul în care ordonanța va intra în vigoare abia peste 10 zile, nu poate face nimic până la momentul intrării în vigoare. Potrivit textelor ordonanţelor, modificările aduse Codului Penal pentru dezincriminarea mascată a abuzului în serviciu intră în vigoare la 10 zilei după publicarea în Monitorul Oficial. În acest moment, există foarte puţine variante pentru blocarea acestor acte normative, astfel încât să nu îşi producă efectele juridice.
Avocatul Poporului și-a declinat competența pe subiectul sesizării Ordonanței de Urgență privind modificările la codurile penale. Victor Ciorbea a spus că, în cazul în care ordonanța va intra în vigoare abia peste 10 zile, nu poate face nimic până la momentul intrării în vigoare.
“Vreau să verific și în Monitorul Oficial pentru că am înțeles că Ordonanța ar urma să intre în vigoare peste 10 zile. Nu avem competența de a o ataca la CCR decât după ce decizia este deja intrată în vigoare. În aceste 10 zile nu avem nicio competență”, a declarat Victor Ciorbea.
Victor Ciorbea a menționat căsolicitarea președintelui Iohannis la CSM face inutilă intervenția Avocatului Poporului:
“Am auzit în această dimineață că Iohannis a solicitat CSM să constate conflictul juridic de natură instituțională și să sesizeze CCR. Noi nu avem competenețe în conflictul juridic de natură instituțională. Concluzionez: voi verifica în Monitor… Nu avem cum să blocăm Ordonanța, stimată domniță sau domnișoară, nu putem face nimic dacă nu e în vigoare. Nu le spun nimic oamenilor care au ieșit în stradă, nu fac politică”, a spus Ciorbea.
Potrivit textelor ordonanţelor, modificările aduse Codului Penal pentru dezincriminarea mascată a abuzului în serviciu intră în vigoare la 10 zilei după publicarea în Monitorul Oficial. În acest moment, există foarte puţine variante pentru blocarea acestor acte normative, astfel încât să nu îşi producă efectele juridice.
Modificările Codului Penal intră în vigoare la 10 zilei după publicarea în Monitorul Oficial. În acest interval, doar Avocatul poporului poate sesiza CCR. USR a cerut deja public Avocatului Poporului să conteste Ordonanţa care modifică Codul Penal la Curtea Constitutională.
realitatea.net
 

Vezi si

CCR va judeca sesizarea premierului Cîțu pe tema moțiunii după congresul PNL, în 28 septembrie

Mai exact, decizia va fi anunțată în 28 septembrie, când a fost fixat termenul pentru …