Friday , March 29 2024

Viaţa în aeroport a "celorlalţi Snowden"

snowden

Edward Snowden îşi omoară timpul pe aeroportul din Şeremetievo. Aici mănâncă şi aici doarme de patru zile. Nimeni nu ştie dacă fostul analist al National Security Agency (NSA) doarme pe una din băncile de plastic din sala de aşteptare ori dacă i s-a oferit o cameră VIP, rezervată spionilor internaţionali ‘prieteni’. Singurul lucru cert este că în avionul Airbus A330, care a zburat spre Havana, locul rezervat pentru el a rămas neocupat – notează vineri ziarul spaniol ABC.
Alături de el se află consiliera juridică Sarah Harrison, o colaboratoare a portalului WikiLeaks. Amândoi caută o strategie pentru a găsi cât mai repede o cale de ieşire, dar se lovesc de o dificultate majoră: SUA i-au retras paşaportul.
Asemeni lui Snowden, mulţi alţii şi-au petrecut timpul blocaţi pe aeroport, la fel ca în filmul ‘Terminalul’, unde Tom Hanks dădea viaţă unui personaj cu accent rus şi pentru care Spielberg s-a inspirat din cazul real al lui Mehran Karimi Nasseri, un iranian care a stat 18 ani blocat pe aeroportul ‘Charles de Gaulle’ din Paris.      Nasseri a fost exilat pentru că făcuse campanie împotriva şahului Reza, liderul politic şi religios al ţării. Relaţiile sale politice l-au ajutat să obţină statutul de refugiat politic în Belgia, unde urma să ajungă via Paris. Însă, imediat ce a pus piciorul pe teritoriul francez i-au fost luate actele. Se întâmpla în anul 1988 şi nu putea nici să intre, nici să iasă din zona de tranzit a aeroportului.
Nasseri a stat 18 ani în acest ‘No man’s land’, timp în care personalul aeroportului s-a îngrijit de el. Povestea lui avea să fie ecranizată mai târziu de Steven Spielberg. În 2006, el a suferit de o boală gravă şi au fost nevoiţi să-l lase să plece la un spital din Paris. În prezent nu se ştie unde se află Nasseri.
Un alt caz, de data aceasta pe teritoriul spaniol, este cel al germanului Rene Becker, un arhitect care şi-a petrecut 4 ani pe aeroportul din Son Sant Joan. Povestea lui Becker nu este însă legată de lipsa actelor sau a vizei, ci de trădare din dragoste. Trădarea soţiei sale l-a determinat pe Becker să facă din acest aeroport căminul său timp de patru ani.
În timp ce familia lui credea că duce o viaţă de lux în Spania, el dormea (când era lăsat) în sala poliţiei locale şi mânca ce mai rămânea de la fast-food-urile din terminal. Aşa a trăit până în 2011 când fiica sa, Patricia, a citit un articol despre bărbatul care trăia în aeroportul din Mallorca. Când l-a găsit, tatăl ei arăta ca un cerşetor, cu barbă şi păr cărunt. ‘Am făcut o greşeală, este timpul să mă întorc în Germania’, a spus luându-şi adio de la insulă.
Unii ar putea crede că în zilele noastre mai există persoane blocate pe aeroport şi că justiţia internaţională a evoluat pentru a preveni astfel de cazuri absurde. Dar nu este aşa; o sursă a aeroportului venezuelean Maiquetia a confirmat că un bărbat din Sri Lanka a stat cel puţin trei luni pe aeroportul din Caracas pentru că nu avea viză. S-ar putea să mai fie încă acolo. Acest bărbat căruia nu i-a fost dezvăluită identitatea a venit de la Damasc, fără viză, anul trecut. El ar putea încă să fie acolo, având în vedere că Sri Lanka nu are o reprezentanţă diplomatică în Venezuela.
‘A venit în Venezuela, dar nu are viză şi nu există o reprezentanţă diplomatică în Venezuela pentru a-l putea trimite în ţara lui, aşa cum prevăd normele traficului aerian internaţional. Nu se poate face nimic’, a declarat o sursă anonimă a aeroportului din Caracas. (Agerpres)
 

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …