Friday , April 19 2024

Vezi ce parlamentari vin la serviciu cu bicicleta (FOTO)

Theodor Paleologu
Theodor Paleologu şi Alina Gorghiu sunt doi dintre parlamentarii care renunţă în timpul verii la maşină şi aleg bicicleta, fie că merg la cumpărături, fie la întâlniri sau chiar la Parlament. Ca şi ceilalţi biciclişti, cei doi se plâng de problemele pe care le întâmpină în trafic.
Vicepreşedintele PDL Theodor Paleologu şi-a parcat, duminică, bicicleta, cumpărată acum câţiva ani din Danemarca, lângă bolizii colegilor de partid veniţi la o întâlnire informală. “Uită-l şi pe ăla micu! A venit cu bicicleta”, aşa îşi imaginează fostul ministru al Culturii că vorbesc despre el colegii de partid. Dar nu îi pasă. Nu îl interesează nici dacă unii îi spun că are o bicicletă pentru femei.
“E o prostie. E o bicicletă unisex. Fiind de oraş, e mai comod să mergi cu o bicicletă fără bară. Eu nu am prejudecăţi din astea stupide cu bicicleta masculină şi bicicleta feminină. E o bicicletă de oraş, cu coş pentru cumpărături sau pus geanta în faţă”, mărturiseşte deputatul.
Relaxat, de la ghidonul bicicletei sale, Paleologu îi ironizează pe şoferi, mai ales că el nu are carnet. “În România, maşina e un simbol al statului social. Ştiţi bancul acela: neamţul care îşi cumpără un BMW are un accident şi moare, francezul îşi ia un Peugeot are un accident şi moare, românul şi-a cumpărat un Jaguar şi moare de foame”, glumeşte Paleologu, care şi-ar dori să vadă mai mulţi biciclişti pe străzile Bucureştiului, dar nici nu e dispus să convingă om cu om pentru asta.
“Eu sunt un biciclist egoist. Îmi văd de bicicleta mea. Sigur că mi-aş dori şi voi insista ca Bucureştiul să devină mai prietenos cu bicicliştii şi pietonii. Sunt alţii care fac mai multe în aceste sens. De exemplu, Alina Gorghiu”, spune PDL-istul.
Alina Gorghiu
Deşi are maşină, deputatul PNL Alina Gorghiu preferă ca atât cât e frumos afară să meargă pe două roţi şi să militeze pentru drepturile bicicliştilor în oraş. Pe 24 septembrie i-a chemat alături pe bucureşteni la un marş al iubitorilor de biciclete.
“Fac parte dintre bicicliştii care cred că pistele nu trebuie să se facă pe trotuar, ci trebuie să învăţăm din reţetele de succes din afară: pista cea mai eficientă este prima bandă de mers. Asta dacă reuşim să-i disciplinăm şi pe şoferi să respecte pe pe toată lumea în trafic”, spune Alina Gorghiu, care, ca şi Paleologu se plânge de problemele pe care le au bicicliştii în trafic.
“Poţi avea cea mai bună legislaţie din lume, dacă nu există o pornire din partea fiecăruia. Ştiu lume care nu merge cu bicicleta de frică să nu dea o maşină peste ei sau de teama câinilor. Şi asta e o problemă pentru ei”, explică Gorghiu.
“Dacă ar exista piste de biciclete ca lumea făcute, adică de oameni care ştiu ce îi aia să mergi cu bicicleta, cred că va fi o revoluţie imediată. În câteva zile, am vedea mult mai mulţi amatori de biciclete decât ne imaginăm, dar deocamdată ne e frică să meargă prin oraş. Pe anumite trasee e stresant. Pe trotuar nu ai cum, pe carosabil e periculos”, completează Paleologu.
Elena Udrea
Dacă cei doi parlamentari merg în mod constant cu bicicleta, alţi colegi politicieni au încercat mersul pe două roţi la evenimente publice. Ministrul Dezvoltării şi Turismului Elena Udrea promovează cicloturismul încă din 2009.
În 2011, pe 22 septembrie, ziua europeană fără maşini, Udrea a venit la serviciu cu bicicleta şi s-a confruntat de asemenea cu problemele în trafic.
“Vezi altfel Bucurestiul, esti complet liber, opresti cand vrei sau cand nu mai poti sa urci o bordura, dar, pe de alta parte, este foarte aglomerat.Am facut 45 de minute, in mod normal fac 20-25 de minute. Mi-a fost un pic greu, dar oamenii ne-au inteles si ne-au incurajat”, mărturisea democrat-liberala după ce a ajuns la destinaţie.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost văzut în vară pe bicicletă, iar edilul Constanţei, Radu Mazăre mărturisea în luna aprilie că merge la muncă pe bicicletă şi “numai seara, la gagici, foloseşte maşina”. (MARINELA RATA – romanialibera.ro)
Radu Mazăre
 

Vezi si

Tablou furat dintr-o galerie de artă britanică, estimat la două milioane de euro, găsit în România după patru ani

Un tablou estimat la 2 milioane de euro, furat dintr-o galerie din Oxford, în 2020, …