Saturday , August 13 2022

Vasile Blaga, achitat definitiv în dosarul de trafic de influență. El era acuzat că ar fi primit 700.000 de euro pentru campania PDL

Fostul parlamentar și ministru Vasile Blaga a fost achitat definitiv luni în procesul în care în noiembrie 2016 a fost trimis în judecată de DNA pentru trafic de influenţă privind finanţarea ilegală a campaniei electorale a PDL. Blaga a fost acuzat de DNA Ploiești că ar fi primit 700.000 de euro de la o firmă pentru ca aceasta să obţină contracte cu două companii naţionale, iar o parte a banilor i-ar fi primit prin intermediul fostului primar din Piatra Neamţ, Gheorghe Ştefan, care a recunoscut acest lucru.

Conform spotmedia, în noiembrie 2021, fostul secretar general al PDL a fost achitat de judecătorii instanței supreme, însă decizia a fost atacată de DNA. Luni, instanța supremă a decis, definitiv, achitarea fostului lider al PDL. Acesta aste obligat să achite 1.000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare către stat.

În 28 noiembrie 2016, procurorii DNA Ploieşti l-au trimis în judecată pe fostul copreşedinte al PNL Vasile Blaga, acuzat că, în perioada 2011-2012, în calitate de secretar general al PDL, a primit în patru rânduri, de la o firmă reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei, prin intermediul lui Gheorghe Ştefan, la acea vreme vicepreşedinte PDL, “asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale”, astfel încât firma reprezentată de Berdilă să obţină contracte la cele două companii naţionale.

Potrivit procurorilor, cei 700.000 euro au fost primiți prin intermediul fostului primar al municipiului Piatra Neamţ, Ştefan Gheorghe, (500.000 euro) şi printr-un alt intermediar (200.000 euro).

Procurorii DNA au menționat în rechizitoriu că banii ajunşi la PDL în urma înţelegerilor între Blaga, Gheorghe Ştefan şi omul de afaceri Horaţiu Bruno Berdilă erau scoşi din companii de stat prin intermediul unor firme de tip “fantomă”.

Dosarul lui Blaga a fost instrumentat la Ploieşti de celebrul fost procuror Mircea Negulescu, zis Portocală. Achitarea a fost dispusă, deși Negulescu a venit cu două denunțuri, al lui Gheorghe Ștefan și al lui Horațiu Berdilă.

Gheorghe Ștefan a încheiat şi un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit trei ani de închisoare după ce a recunoscut că a intermediat banii de la Berdilă pentru Blaga.

Vezi si

La Bistrița a fost inaugurat un complex sportiv cu o sală polivalentă de 3.000 de locuri (FOTO)

Investiția, finanțată de Compania Naţională de Investiţii (CNI), s-a ridicat la 27.3 milioane de euro, …