Monday , October 3 2022

Van Rompuy: Suntem dispuşi să accelerăm semnarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova şi Georgia

van rompuy

Mesajul Consiliului European este că vom fi alături de Republica Moldova şi Georgia în alegerea lor proeuropeană şi că suntem dispuşi să accelerăm semnarea acordurilor de asociere în august 2014 cel mai târziu, a declarat vineri preşedintele instituţiei, Herman Van Rompuy.
Referindu-se la aspiraţiile proeuropene ale protestatarilor din Piaţa Maidan din Kiev, preşedintele Consiliului European a subliniat, în context, că ‘aspiraţiile de a se apropia de UE sunt împărtăşite şi de oamenii din Republica Moldova şi Georgia’.
‘Mesajul Consiliului European din această dimineaţă este că vom fi alături de aceste ţări în alegerea lor şi că suntem dispuşi să accelerăm semnarea acordurilor de asociere în august 2014 cel mai târziu’, a declarat Herman Van Rompuy în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi Dalia Grybauskaite, preşedinta Lituaniei.
La rândul său, Jose Manuel Barroso a afirmat că situaţia din Ucraina a umbrit faptul că au existat rezultate importante ale summitului de la Vilnius. ‘Printre aceste succese, parafarea acordurilor de asociere cu Republica Moldova şi Georgia. Este important că alegerea strategică a acestor ţări nu s-a pierdut’, a spus şeful executivului comunitar.
Precedentul termen avansat de Consiliu şi de CE pentru semnarea acordurilor de asociere cu R. Moldova şi Georgia a fost toamna anului viitor, iar preşedintele Barroso a vorbit la summitul trecut despre septembrie 2014. R. Moldova şi Georgia au parafat acorduri de asociere care includ crearea unei zone libere aprofundate şi cuprinzătoare la sfârşitul lunii trecute, cu prilejul summitului Parteneriatului Estic (PaE) de la Vilnius. (Agerpres)

Vezi si

Aproape jumătate de milion de permise de conducere vor expira în câteva luni. Sfaturi pentru a evita cozile și timpii mari de așteptare

În perioada decembrie 2022 – februarie 2023 va expira termenul de valabilitate a unui număr …