Tuesday , September 27 2022

Valeriu Gheorghiță: Persoanele care s-au vaccinat la prima doză cu AstraZeneca ar putea face a doua doză cu Pfizer sau Moderna

Autoritățile iau în calcul modificarea schemei de vaccinare, astfel încât persoanele care au făcut prima doză cu vaccin AstraZeneca să poată face a doua două cu vaccin de tip ARN mesager – Pfizer sau Moderna – a anunțat joi Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare. O decizie ar urma să fie luată săptămâna viitoare, în baza datelor științifice noi care au fost publicate și în baza recomandărilor comisiilor de specialitate din Ministerul Sănătății.

În perioada următoare va crește numărul de echipe mobile care vor merge să vaccineze în mediul rural, mai spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

Plaftorma https://certificat-covid.gov.ro, de unde poate fi descărcat certificatul digital de vaccinare, este funcțională începând de astăzi, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății și vicepreședintele Comitetului de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19.

“Principala îngrijorare la nivel global, în momentul de față, este legată de posibilitatea și probabilitatea foarte mare de propagare a infecției cu varianta virală Delta (tulpina indiană de SARS-Cov2). Ce face ca această tulpină să fie atât de îngrijorătoare? În primul rând sunt lucruri care țin de contagiozitate și de infecțiozitate. Sunt cât se poate de clare datele care arată o capacitate crescută de transmitere a variantei Delta, ca urmare a faptului că se leagă foarte ușor de receptori, se multiplică într-o cantitate mult mai mare și, ca atare, cantitatea de virus din secrețiile respiratorii este mai crescută. Practic, acel factor bazal de reproducere a cazurilor față de variantele precedente este mult mai mare. Un caz pozitiv de infecție cu varianta Delta poate să genereze până la 6-7 noi cazuri de boală. Un caz pozitiv cu tulpina britanică, dominantă în acest moment, poate să genereze alte 3-4 cazuri, în timp ce infecția cu tulpina inițială din Wuhan genera două noi cazuri”, afirmă Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

O altă particularitate a tulpinii Delta este capacitatea de a scăpa de sub protecția răspunsului imun, în special în cazul persoanelor care au trecut prin boală cu altă variantă de tulpină. În circa 20-50% din cazuri, persoanele care au trecut prin boală cu altă variantă, în special cu tulpina inițială, din Wuhan, nu sunt suficient de bine protejate de riscul unei noi infectări, mai spune Valeriu Gheorghiță.

Practic, “trecerea prin boală nu ne protejează suficient de bine față de riscul infectării cu această tulpină”, subliniază Valeriu Gheorghiță.

În ceea ce privește imunitatea dată de vaccin, “activitatea anticorpilor post-vaccinare, în mod deosebit cu vaccinuri bazate pe tehnologia ARN mesager, este redusă de 3 ori comparativ cu tulpina inițială din Wuhan. Însă anticorpii după trecerea prin boală au o activitate de cel puțin 5,5 ori mai redusă”, a explicat coordonatorul campaniei de vaccinare.

“Ca atare, beneficiile pe care le obținem prin vaccinare sunt mult mai mari și datele recente arată că în cazul persoanelor care nu sunt cu condiții de imunodepresie sau care nu se află sub tratamente care scad răspunsul imun, este foarte posibil ca protecția oferită după schema completă să fie de lungă durată, de ani de zile. Toate aceste lucruri ne dau o perspectivă foarte bună în ceea ce privește controlul pandemiei pe termen lung”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

În momentul de față, la nivel european, este în mod clar dominantă tulpina britanică, în 84% dintre cazurile noi de COVID, însă tulpina indiană este la acest moment regăsită în 5,8% din cazuri. “Important este că în ultima săptămână s-a înregistrat o dublare a cazurilor de infectare cu tulpina indiană la nivel european. Este regăsită în 23 de țări europene, ca atare este important să avem în supraveghere și să creștem capacitatea de secvențiere”, adaugă Valeriu Gheorghiță.

HotNews

Vezi si

VIDEO, FOTO. Ciucă și Ciolacu, descălțați la o întâlnire oficială în Japonia

Premierul României, Nicolae Ciucă, și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, au participat astăzi, în Japonia, …