Thursday , December 7 2023

Vaccinul Pfizer pentru copiii de 12-15 ani a fost autorizat în Uniunea Europeană. Programări de săptămâna viitoare, pe contul părinților

Vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani poate începe în Uniunea Europeană. Agenţia Europeană pentru Medicamente a autorizat vineri vaccinul Pfizer pentru aceste categorii de vârstă. Vaccinul Pfizer este primul care primește undă verde din partea EMA pentru persoanele de 12,13, 14 şi 15 ani. Produsul anti-COVID de la Pfizer-BioNTech a fost deja autorizat în Statele Unite și Canada.

Copiii care au împlinit 12 ani vor primi tot două injecții, cu aceeași concentrație ca adulții.

Pfizer se bazează pe studii clinice care au arătat o eficiență de 100 la sută pentru această grupă de vârstă. Deși majoritatea copiilor dezvoltă simptome ușoare sau chiar deloc în urma infectării cu SARS-CoV-2, ei pot contribui la răspândirea virusului.

Autoritățile din România au declarat în repetate rânduri că pot începe vaccinarea copiilor la începutul lunii iunie, dacă EMA autorizează vaccinul Pfizer pentru aceste categorii de vârstă.

„Odată cu această autorizare facem încă un pas spre normalitate! Schema de vaccinare și modalitățile de programare sunt la fel ca la populația adultă. Este important de menționat că este obligatorie acordarea consimțământului informat de către părinți sau de către tutorele legal. În acest moment, platforma de programare este în curs de optimizare, iar de săptămâna viitoare va putea permite programarea prin contul părinților”, a declarat Valeriu Gheorghiță, președintele CNCAV, citat de RO Vaccinare.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a precizat, marți, că după ce EMA va autoriza administrarea vaccinului va mai dura câteva zile până când acesta va putea fi folosit în România pentru copiii de 12-15 ani.

„Reglementările sunt foarte clare: de la momentul la care Agenția Europeană a Medicamentului recomandă autorizarea, Comisia ia act de această recomandare și acordă autorizarea propriu-zisă. Ulterior, se face traducerea rezumatului caracteristicilor produsului în limba română, pentru țara noastră, și de la acel moment autorizarea este recunoscută în țara noastră și vaccinul poate să înceapă să fie administrat. Noi am avut o ședință de lucru cu experți, inclusiv pediatri, medici de familie, în cadrul CNCAV, și, practic, nu avem nevoie de o reorganizare a activităților în centrele de vaccinare destinate pentru copiii cu vârstă între 12 și 15 ani. Sunt aceleaşi proceduri medicale. Evident că avem nevoie de consimțământul părinților sau al tutorelui legal și, de asemenea, copiii pot să fie vaccinați și în cabinetele de medicină de familie, ținând cont de faptul că vom putea distribui și vaccin Pfizer în rețeaua de medicină de familie. Ca atare, avem iarăși o abordare multiplă, cu identificarea mai multor mijloace prin care copiii pot să beneficieze de vaccinare (…) Cred că de la momentul recomandării de autorizare mai durează câteva zile până când se definitivează celelalte etape, traducerea și recunoașterea autorizării în toate statele membre. Este puțin probabil ca pe 1 iunie să fie toate etapele parcurse”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Vezi si

Oficial: Fostul premier Florin Cîțu, pus sub urmărire penală în dosarul vaccinurilor anti-COVID. 43,3 milioane de doze achiziționate în plus de România

Fostul premier Florin Cîțu a fost pus oficial sub urmărire penală miercuri, 6 decembrie, de …