Thursday , December 1 2022

USL pregăteşte modificarea LEGII ELECTORALE: Cum vom alege

USL lucrează la proiectul de modificare a legii electorale pe un sistem mixt, care are ca scop separarea atribuţiilor celor două Camere ale Parlamentului. Surse din interiorul USL au declarat pentru  Hotnews.ro că s-au conturat două variante: votul pe liste şi votul mixt pe model german pentru Bundestag (camera inferioară a Parlamentului german).
PDL si UDMR, ambele in Opozitie, sustin sistemul mixt de vot pe model german, dar au viziuni diferite in ceea ce priveste numarul de parlamentari si modul de reprezentare a celor doua Camere ale Legislativului.
Pesedistii si liberalii pornesc de la un sistem bicameral cu aproximtiv 400 de parlamentari, care se bazeaza pe principiul separarii atributiilor celor doua Camere ale Parlamentului. Mai exact,  Senatul ar trebui sa aiba ca atributii, in viziunea USL, doar reprezentarea regiunilor si a autoritatilor administratiei publice locale. USL ia in calcul varianta ca fiecare judet sa fie reprezentat de catre doi senatori, astfel incat numarul maxim al reprezentantiilor Camerei Regionale sa fie in jur de 100.
Sursele citate sustin ca proiectul legii electorale tine strict de proiectul regionalizarii si, implicit, modificarea Constitutiei. In interiorul USL exista doua variante de lucru: reintoarcerea la sistemul de vot pe liste sau cel mixt, pe model german.

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …