Friday , December 2 2022

USL declanşează referendumuri privind reorganizarea. Uniunea are şefi de CJ în 21 de judeţe

USL va declanşa referendumuri privind reorganizarea administrativ-teritorială în toate judeţele în care are majoritatea în CJ, au anunţat luni Crin Antonescu şi Victor Ponta, care au precizat că sunt 21 de judeţe în care USL are preşedintele de CJ şi alte câteva în care are majoritatea în Consiliu.
“USL va declanşa referendum prin aleşii săi locali în toate judeţele în care va avea o majoritate pentru această decizie. Nimic altceva nu e acceptabil”, a spus Antonescu.
La rândul său, Victor Ponta a precizat că termenul, de principiu, al organizării acestor referendumuri ar fi 17 sau 24 iulie, dar a arătat că fiecare Consiliu Judeţean îşi stabileşte data.
“Referendumurile locale se fac în baza Legii referendumului, existentă. Referendumul ar urma să aibă o sigură întrebare la care să se răspundă cu «Da» sau «Nu»: «Sunteţi de acord cu propunerea lui Traian Băsescu de a desfiinţa judeţele actuale?»”, a spus Ponta.
Preşedintele PSD a mai declarat, răspunzând unei întrebări, că referendumurile locale pe care Uniunea doreşte să le organizeze în judeţele în care are majoritatea pentru a impune această decizie vor costa jumătate faţă de referendumurile organizate de Traian Băsescu.
“Costurile vor fi diferite, în funcţie de numărul de secţii de vot. Am discutat cu preşedinţii de Consilii Judeţene, care mi-au spus că costul va fi la jumătate faţă de costurile de până acum, de la referendumurile convocate de Traian Băsescu şi care nu s-au finalizat cu nimic, de fiecare dată fiind organizate de la nivel central, cu toate aranjamentele şi firmele pe care Guvernul le selectează”, a spus Ponta.
La rândul său, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a precizat că referendumurile locale sunt prevăzute de lege, indiferent cât costă.
“Indiferent cât costă, aşa spune legea. Şi dacă aşa spune legea, aşa facem, indiferent cât costă. A învârti aceste argumente cum ne convine devine obositor”, a spus Antonescu.
Preşedintele PSD, Victor Ponta, le-a solicitat, în urmă cu zece zile, aleşilor locali ai USL să ceară organizarea de referendumuri judeţene pentru ca populaţia să se pronunţe asupra desfiinţării actualelor judeţe, preconizată prin reorganizarea administrativă propusă de putere.
Premierul Emil Boc declara, la TVR 1, că organizarea unui referendum s-ar impune doar pentru modificări teritoriale în interiorul unui judeţ, dar nu şi pentru un proces general de reorganizare administrativă, aplicat la nivel naţional.
Secretarul general al PDL, deputatul Ioan Oltean, preciza că formula pe care actualii guvernanţi o propun este trecerea de la 41 de judeţe la opt, ceea ce se înscrie în parametrii europeni şi răspunde şi cerinţelor de absorbţie a fondurilor europene într-un ritm mult mai ridicat şi o valorificare mult mai eficientă a acestora. Întrebat care vor fi capitalele acestor opt judeţe, Oltean a răspuns că este vorba de Cluj-Napoca, Braşov, Timişoara, Craiova, Constanţa, Iaşi, Ploieşti şi Bucureşti.

Vezi si

Cu ocazia Zilei Naţionale a României, Ministerul Turismului recunoaşte o nouă Rută Cultural Turistică

Ministerul Antreprenoriatului şi Turismului a marcat  Ziua Naţională prin recunoaşterea unei noi rute cultural turistice: …

3 comments

  1. FACETI CEVA SI DATI JOS MAFIA PORTOCALIE CAI VAI DE CAPUL NOSTRU CU ASTIA LA PUTERE

  2. La Botosani astazi in sedinta CJ s-a aprobat referendum se pare ca stiu ce vor.

  3. Votati Pacala si Tanjala ! Sa va distrati gratis , pe banii vostri .