Wednesday , April 24 2024

UPDATE: Peste 2.000 de români blocați în străinătate au cerut sprijin să revină în țară după anularea curselor Blue Air

UPDATE: Premierul Nicolae Ciucă a cerut Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului să urmărească şi să monitorizeze îndeaproape situația generată de suspendarea zborurilor companiei Blue Air. Premierul a mai spus că 2.098 de români afectați de anularea zborurilor au apelat la serviciile consulare pentru a se întoarce în țară.

Ciucă a precizat, în deschiderea ședinței de Guvern, de miercuri la prânz, că toate ministerele şi instituţiile responsabile se vor implica pentru aducerea în ţară a celor afectaţi de anularea zborurilor Blue Air. „Mai mulţi cetăţeni români au rămas blocaţi în mai multe aeroporturi şi, în acest sens, începând de aseară am luat decizia să intervenim pentru a sprijini cetăţenii români. Ei sunt clar afectaţi de suspendarea acestor zboruri. Şi ministerele de linie au întreprins măsurile necesare, astfel încât să-i sprijinim să revină acasă. Toate aceste demersuri trebuie făcute cu respectarea legii şi fondurile alocate de la bugetul de stat trebuie recuperate de la compania care a generat această situaţie”, a spus Ciucă.

„Ca atare, în acest sens, rog Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorului să urmărească şi monitorizeze îndeaproape întregul proces, iar la nivelul ministerelor de linie să asigurăm funcţionarea tuturor structurilor care au fost nominalizate să se ocupe de această situaţie, 24 de ore, pe toată perioada în care va fi activă hotărârea de guvern pe care o să o adoptăm în şedinţa de astăzi”, a adăugat el.

Știre inițială: Ministerul Afacerilor Externe a anunţat miercuri dimineață că peste 620 de români, afectaţi de anularea zborurilor Blue Air, solicitaseră până marţi noaptea, sprijin să revină în ţară. Solicitările au venit din ţări precum Cehia, Cipru, Portugalia, Spania.

Purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Mihail Filip, a declarat pentru News.ro, că până marţi, la ora 23.00, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară.

“MAE informează că, până la acest moment, au fost recepţionate semnalări din partea unor cetăţeni români afectaţi de anularea zborurilor din Cehia, Cipru, Croaţia, Grecia, Israel, Norvegia, Portugalia, Spania şi Regatul Unit. Din informaţiile deţinute de MAE la acest moment, peste 620 de cetăţeni români au solicitat sprijinul Guvernului României pentru a se reîntoarce în ţară”, a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe.

El a reamintit că în contextul crizei generate de anularea zborurilor companiei aeriene Blue Air, a fost activată o linie telefonică (0040751084537) şi a fost pusă la dispoziţie o adresă de email ([email protected]) dedicată, la care cetăţenii români aflaţi în străinătate îşi pot notifica situaţia. De asemenea, cetăţenii români afectaţi pot contacta cea mai apropiată misiune diplomatică sau oficiu consular al României din statul în care se află (https://econsulat.ro/Home/DateDeContact).

Compania Blue Air a anunţat marţi sistarea tururor zborurilor programate să decoleze de pe aeroporturile din România, până luni, 12 septembrie 2022, după ce Administraţia pentru Fondul de Mediu a dispus blocarea conturilor sale, din cauza unor datorii de peste 28 de milioane de lei.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis marţi că, din estimările de la acel moment, sunt aproximativ 3.000 de călători blocaţi în aeroporturi din străinătate.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a precizat că Guvernul va aloca, miercuri dimineaţă, 5 milioane de lei companiei TAROM, pentru a trimite aeronave să aducă acasă românii afectaţi de decizia companiei Blue Air de a opri zborurile până luni. Ulterior, Guvernul se va îndrepta împotriva acestei companii, pentru a recupera suma de bani, dar şi celelalte restanţe pentru care Administraţia Fondului de Mediu a pus poprire pe conturi.

Vezi si

HotNews: Banii big farma ajung la societatea medicală condusă de ministrul Rafila prin firma unui fost șef al spitalului SRI

O investigație HotNews prezintă mecanismul prin care, printr-un intermediar,  companiile de medicamente dau bani sub …