Saturday , December 3 2022

Ungureanu şi UDMR s-au inteles: marti se aproba hotărârea privind UMF Târgu Mureş

Premierul Mihai Răzvan Ungureanu şi liderii UDMR au convenit, luni seara, ca proiectul hotărârii de guvern privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş să fie aprobat marţi de Guvern în primă lectură şi lansat în dezbatere timp de zece zile.
“A fost luată decizia ca proiectul să fie aprobat marţi în Guvern în primă lectură şi să fie lansat apoi în dezbatere publică timp de zece zile, după care va fi dat avizul final”, au declarat agenţiei Mediafax surse oficiale.
Proiectul a fost deja inclus pe ordinea de zi a şedinţei Executivului de marţi, completată în premieră cu o categorie denumită “proiecte urgente”, astfel încât să nu existe o listă suplimentară, conform solicitării premierului Ungureanu.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a revenit, luni seara, la Guvern pentru a se asigura că proiectul hotărârii privind înfiinţarea unei linii maghiare de învăţământ la UMF Târgu Mureş va fi inclus pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Executivului în forma convenită imediat după reuniunea coaliţiei.
Parlamentarii UDMR au anunţat deja că nu vor participa la şedinţele de plen ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, aşteptând adoptarea hotărârii de guvern privind UMF Târgu Mureş.
Luni după-amiază, liderul deputaţilor UDMR, Mate Andras, declara pentru Realitatea TV că deputaţii Uniunii au primit mandat din partea preşedintelui UDMR să nu participe la lucrările plenului. Udemeriştii spuneau că au luat această decizie  pentru că de la Guvern nu ar fi primit niciun semnal că se lucrează la Hotărârea de Guvern privind înfiinţarea unei linii in limba maghiară la UMF Târgu Mureş.
Vicepremierul Marko Bela susţinea la rândul său, la începutul săptămânii trecute, că dacă nu se va găsi o soluţie cu privire la situaţia Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş până săptămâna viitoare, personal, se gândeşte să renunţe la prezenţa sa în Guvern, punctând că se pune sub semnul întrebării şi prezenţa UDMR în coaliţie.
Pe de altă parte, USL a anunţat că va depune moţiune de cenzură dacă Guvernul Ungureanu adoptă HG privind înfiinţarea liniei în limba maghiară la UMF Târgu Mureş, a anunţat, luni, fostul ministru al Educaţiei Cristian Adomniţei.
Nemulţumire este şi la Târgu Mureş. Peste 500 de persoane, majoritatea studenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş, au participat, luni după-amiază, la un marş de protest de câteva ore, cerând să fie acceptată Carta universităţii şi autonomie universitară.

Vezi si

VIDEO – „Cel mai tranzitat buștean din Piatra Craiului”. Aproape întreaga faună sălbatică a României, surprinsă de o cameră montată în pădure

O cameră de supraveghere montată într-un luminiș în munții Piatra Craiului, unde sunt mai mulți …