Monday , November 28 2022

Ungureanu da bani primarilor pentru fondurile europene si arierate

Premierul a decis alocarea de bani pentru primari, după scandalul care a avut loc lunea trecută la şedinţa de Guvern. Ungureanu a convins coaliţia ca fondurile către administraţiile publice să fie alocate pe baza a două principii, respectiv pentru proiecte europene în derulare care necesită cofinanţare şi pentru achitarea arieratelor, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu.
“Primul-ministru a reuşit să convingă liderii coaliţiei să aloce fonduri către administraţiile publice locale pe baza a două principii, adică pentru proiectele europene care necesită cofinanţare şi sunt în derulare, respectiv pentru achitarea datoriilor restante, aşa numitele arierate. Centralizarările solicitărilor vor fi făcute de prefecţi, aceştia o vor trimite către Ministerul Administraţiei şi Internelor, iar ministrul Gabriel Berca o va prezenta premierului. Vreau să mai subliniez faptul că alocările de fonduri vor fi efectuate fără a se ţine cont de culoare politică”, a spus Suciu.
Lunea trecută, premierul Mihai Răzvan Ungureanu a ieşit supărat din şedinţa coaliţiei şi a cerut miniştrilor Justiţiei şi Finanţelor, aflaţi la discuţii, să părăsească şi ei sala împreună cu el, deoarece liderii partidelor de la putere au spus că vor veni la vot în Parlament doar dacă Guvernul decide anumite alocări bugetare.
“Premierul aproape că a trântit uşa sălii în care avea loc, luni, şedinţa coaliţiei şi a spus că nu răspunde la presiuni.
“Nu mai discut în contextul acesta. Faceţi presiuni prea mari”, a zis aproape textual Ungureanu. El le-a cerut să iasă din sală şi miniştrilor Justiţiei, Cătălin Predoiu, şi Finanţelor, Bogdan Drăgoi, prezenţi şi ei la discuţii”, au relatat pentru Mediafax surse politice.
Liderul PSD Victor Ponta i-a adresat, duminică, o scrisoare deschisă premierului Mihai Răzvan Ungureanu, în care îi solicită, în contextul informaţiilor privind aprobarea unei HG privind alocarea de fonduri către primăriile PDL, să nu cedeze “şantajului exercitat de liderii PDL” asupra şefului Guvernului.
“Domnule prim-ministru, Am luat act de relatările din presa centrală, conform cărora în viitoare şedinţă de Guvern ar urma să fie aprobată HG privind alocarea de fonduri către primăriile PDL, din Fondul de rezervă al Guvernului. Vă reamintesc apelul făcut de USL de a nu ceda şantajului exercitat de liderii PDL asupra dvs! Sunteţi premierul României, nu al unei clientele şi al unui grup infracţional. Dacă acceptaţi presiunile de a aloca discreţionar şi pe criterii politicianiste fonduri pentru clientela PDL, veţi deveni complice cu aceasta!”, îi scrie Ponta lui Ungureanu, potrivit unui comunicat remis, duminică, agenţiei MEDIAFAX.
Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat, luni, întrebat dacă la şedinţa coaliţiei s-a decis alocarea de bani pentru primării, că “nu s-a stabilit nimic”. “Nu am stabilit nimic astăzi”, a spus Oltean înaintea şedinţei BPN, întrebat despre HG privind banii pentru primării.

Vezi si

Niculae Bădălău a fost arestat preventiv pentru 30 de zile

Fostul baron social-democrat Niculae Bădălău, în prezent vicepreședinte în cadrul Curții de Conturi, a fost …