Wednesday , November 30 2022

Ungaria ameninta Romania cu masuri diplomatice in razboiul steagurilor

Ungaria va lua măsuri diplomatice în privinţa interzicerii de către România a arborării steagului secuiesc pe clădirile oficiale, a declarat secretarul de stat în Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, joi, pentru postul public de radio Kossuth, relatează MTI. Măsurile vor fi anunţate în cursul zilei, a adăugat el.
Ungaria este deschisă la negocieri cu România pe această temă. El a repetat însă poziţia Ministerului ungar de Externe, potrivit căreia România este cea care trebuie să rezolve situaţia.
Disputa diplomatică bilaterală a început marţi de la chestiunea steagului secuiesc, s-a extins miercuri şi dă semne că va exploda joi.
Concret, secretarul de stat în MAE ungar, Nemeth Zsolt, a declarat, marţi, că maghiarii din Transilvania sunt supuşi unei agresiuni simbolice şi, prin urmare, maghiarii din Ungaria trebuie să răspundă, arborând steagul Ţinutului Secuiesc, scrie Mediafax. Steagul Ţinutului Secuiesc a fost arborat, marţi, într-unul din districtele din Budapesta şi deocamdată este neclar dacă îndemnul oficialului maghiar a fost ascultat şi de alţi primari din Ungaria.
Premierul Victor Ponta s-a grăbit miercuri să dea o replică dură secretarului de stat în MAE maghiar şi a declarat că România nu acceptă obrăznicii, în vreme ce ambasadorul maghiar a fost convocat la MAE român.
Miercuri seara, ministrul român de Externe, Titus Corlăţean, l-a criticat pe ambasadorul ungar la Bucureşti, Oszkar Fuzes, pentru sprijinul exprimat de acesta faţă de autonomia Ţinutului Secuiesc, afirmând că dacă nu se va întoarce în limitele mandatului, partea română va lua măsuri pentru încetarea acestuia.

Vezi si

Întrevedere Aurescu – Kuleba. Oficialul român cere Ucrainei să recunoască inexistenţa aşa-zisei “limbi moldoveneşti”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut, marţi, o întrevedere cu omologul ucrainean Dmitro Kuleba, …