Saturday , February 4 2023

Un urs lovit de masina a agonizat 18 ore pe o sosea din Harghita

Timp de 18 ore, un urs a agonizat pe o şosea din judeţul Harghita. Animalul a fost lovit aseară de o maşină şi a rămas pe carosabil, păzit de polițiști, care nu au intervenit. Într-un final, ursul a fost impuscat pentru a i se curma suferinta.

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a declarat că nu era nevoie de acord de la București pentru ca ursul să fie tranchilizat.

“In acest caz, nu era nevoie de vreun ordin sau de vreun aviz la București. Autoritatile publice locale aveau, conform HG 323/2010, tot ce le trebuia in materie de legislatie sa intervina. Colegii de la Minister au fost si au semnat acel ordin de recoltare, desi autoritatile publice locale aveau tot ce era nevoie in materie de reglementare ca sa intervina”, a spus ministrul Mediului.

“In acest caz nefericit, legislatia este foarte clara. Atributia de interventie este a Jandarmeriei si a medicilor veterinari. Medicii veterinari ar fi trebuit de la primul moment sa vina cu tranchilizant si sa puna capat agoniei acelui urs”, a mai spus Alexe.

Un urs a fost lovit, sâmbătă seara, de un autoturism în care se aflau trei persoane, la ieşirea din localitatea Praid, un minor aflat în maşină suferind un atac de panică, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, potrivit Agerpres. După aproape 18 ore de la incident, animalul grav rănit, probabil cu membrele fracturate, era tot la fața locului, autoritățile nereușind să ia o decizie.

”În acest moment la fața locului este un veterinar care a procedat la tranchilizarea ursului”, a declarat, la Digi 24, Gheorghe Suciu, purtător de cuvânt al IJJ Harghita. ”După ce tranchilizantul își va face efectul, ursul va fi ridicat”, a adăugat duminica, in jurul orei 12.15, reprezentantul Jandarmeriei.

Circulaţia pe DN 13A, între Praid şi Sovata, a fost restricţionată duminică dimineaţa după ce ursul rănit sâmbătă seara într-un accident s-a târât pe carosabil, a informat Secţia de Drumuri Naţionale (SDN) Miercurea Ciuc.

”Țara în care ne uităm la un animal în chinuri pe marginea unui drum european de aproape 12 ore, pentru că cineva probabil nu răspunde la telefon”, acuză un utilizator Facebook care a distribuit imaginile.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Harghita, Gheorghe Filip, a declarat că, în urma impactului, maşina a ieşit în afara carosabilului, iar ursul a fost grav rănit.

“În urma impactului, atât ursul, cât şi autoturismul au părăsit partea carosabilă. Din accident nu au rezultat victime omeneşti, însă ursul a fost grav rănit, se pare că are membrele fracturate”, a spus Gheorghe Filip.

surse: HotNews, Realitatea Plus

Vezi si

Peste jumătate din țară se află sub cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol

Mai mult de jumătate de țară se află sub cod gaben de ninsori și viscol, …