Thursday , March 28 2024

Un sfert din produsele "tradiţionale" sunt pline de E-uri. Iata lista produselor false

N Şeful ANPC a subliniat că aceste nereguli au fost găsite în supermarketuri, în magazinele proprii ale fabricilor, dar şi la târgurile tradiţionale care se organizează periodic
 
Produse precum “parizer ca la bunica”, ce conţine E-uri, “fasole bob gustos”, adus din China şi ambalat în România, salam de casă şi cârnaţi afumaţi, vândute ca fiind “tradiţionale” fără a fi înregistrate, au fost găsite de ANPC, 73% dintre cei peste 400 de comercianţi verificaţi având nereguli.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Constantin Cerbulescu, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în ultima perioadă s-a constatat la comercializarea produselor alimentare utilizarea excesivă, până la derizoriu, a termenilor “tradiţional”, “tradiţionalitate”, “reţetă tradiţională”, “tradiţie”.
El a precizat că, în perioada 13-21 octombrie, ANPC a făcut un control la nivel naţional, fiind verificaţi 402 operatori economici, dintre care la 296 (73,6 la sută) au fost găsite nereguli. Inspectorii au verificat legalitatea utilizării termenilor “tradiţional”, “reţetă tradiţională” sau a produselor alimentare cu indicaţie geografică sau cu denumire de origine.
“Am găsit «parizer ca la bunica». Am avut şi eu bunică, şi nu făcea parizer. Bunicile nu fac parizer cu fel de fel de stabilizatori şi benzoaţi”, a spus Cerbulescu.
Inspectorii au găsit “fasole tradiţional bob gustos”, un produs care în realitate provine din China, fiind ambalat în România, dar care are denumire ce induce consumatorilor ideea falsă de produs tradiţional românesc, snacks-uri din cartofi, diverse sortimente, care aveau pe ambalaj menţiunea tradiţional fără a fi atestate, “zacuscă tradiţională”, denumire nejustificată utilizată pentru mai multe produse provenite de la diferiţi producători, covrigei superiori tradiţionali cu roşii, busuioc şi oregano, cu rozmarin, cu ulei de măsline, cu mac, cu tărâţe de grău, produs neînregistrat ca fiind tradiţional.
De asemenea, au fost descoperite produse sub denumirile salam de casă tradiţional, cârnaţi afumaţi tradiţionali, parizer tradiţional, salam primavera tradiţional, produse care nu sunt înregistrate ca “tradiţionale”.
Inspectorii au verificat aproximativ 610 tone de produse alimentare vândute ca “produse tradiţionale”, din care 594 de tone (97 la sută) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.
În urma neregulilor constatate, organele de control au oprit definitiv şi au retras de la comercializare 533 de kilograme de produse alimentare, în valoare de 10.726 de lei, produse improprii consumului. De asemenea, au oprit temporar de la comercializare aproximativ 25.109 kilograme de produse alimentare, în valoare de 262.816 lei, până la remedierea neconformităţilor constatate.
Inspectorii ANPC au aplicat 324 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 113 avertismente şi 211 amenzi în valoare de 924.200 de lei. Potrivit lui Cerbulescu, o amendă este în valoare de aproximativ 50.000 de lei.
În 62 la sută dintre judeţe şi municipiul Bucureşti ANPC a găsit la comercializare produse alimentare pentru promovarea cărora se ofereau consumatorului informaţii false despre caracterul tradiţional al produselor, fără ca acestea să fie atestate şi înregistrate de Ministerul Agriculturii ca fiind tradiţionale.

Vezi si

Supermarketurile nu vor fi închise în week-end. Ciolacu: Rezultă clar că nu e oportun

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat, joi, la începutul ședinței de guvern, că supermarketurile nu vor …