Friday , April 19 2024

Un politist alb a ucis un barbat de culoare NEINARMAT in statul american Arizona. Proteste in SUA impotriva politiei violente

proteste

Un politist alb a ucis un barbat de culoare neinarmat in Arizona, in timp ce la New York si in alte orase din Statele Unite au loc proteste fata de uciderea in conditii similare a altor doi afro-americani.
Politia din Phoenix a anuntat joi intr-un comunicat ca a arestat un barbat de culoare, Rumain Brisbon, in varsta de 34 de ani, suspectat de vanzare de droguri. Potrivit raportului prezentat de politie, Brisbon a incercat sa fuga si a refuzat sa se supuna “mai multor ordine” ale politistului alb, in varsta de 30 de ani, al carui nume nu a fost dezvaluit, care are sapte ani de experienta.
Intre cei doi barbati a avut loc “o lupta”, in timp ce politistul incerca sa-l aresteze. In timp ce Brisbon si-a bagat mana in buzunar, politistul il tinea de mana si i-a ordonat sa-si tina mana in buzunar. El a “crezut ca a simtit patul unui revolver” si “l-a impuscat in piept de doua ori pe Brisbon”.
In buzunarul lui Brisbon, in realitate se afla o cutie cu pastile de oxicodona, un analgezic puternic si adictiv, consumat uneori ca drog. Acest incident s-a produs in contextul in care America este traumatizata de moartea a altor doi barbati de culoare neinarmati, Michael Brown, la Ferguson (Missouri, centru), si Eric Garner, la New York (est), ucisi de politisti albi care nu au fost inculpati pentru crima. Manifestatii pasnice au luat amploare joi, la New York, altele s-au desfasurat la Washington, Oakland si in alte orase americane, la cateva zile dupa revoltele din Ferguson.
ONU a cerut SUA sa se asigure ca politistii americani raspund pentru faptele pe care le comit
Secretarul general al ONU Ban Ki-moon a cerut joi Statelor Unite sa se asigure ca politistii americani raspund pentru faptele lor, dupa o decizie in favoarea unui politist alb implicat in moartea unui barbat de culoare la New York, un caz care a reaprins tensiuni rasiale. Manifestatii fara incidente majore au avut loc in noaptea de miercuri spre joi la Manhattan, unde au fost arestate 83 de persoane. “Acest caz ridica inca o data problema responsabilitatii membrilor fortelor de ordine”, a subliniat Stéphane Dujarric, un purtator de cuvant al ONU.
Secretarul general Ban Ki-moon, a adaugat el, “invita de indata autoritatile competente in Statele Unite sa faca maximum pentru a raspunde cererilor” ca politistii “sa raspunda pentru faptele lor”. Ban Ki-moon indeamna totodata manifestantii sa se exprime pasnic, iar autoritatile sa respecte libertatea de a manifesta. El a salutat decizia Departamentului american al Justitiei de a deschide o ancheta federala, a adaugat Dujarric. Un politist implicat in decesul lui Eric Garner, in varsta de 43 de ani, mort in timpul unei arestari brutale pe 17 iulie in Staten Island, a fost scos din cauza miercuri de catre un juriu popular, care a refuzat sa-l inculpe.
Insa el va fi vizat de o ancheta interna a Politiei din New York, iar secretarul american al Justitiei Eric Holder a anuntat o ancheta la nivel federal privind o eventuala incalcare a drepturilor civice ale lui Garner. Decizia marelui juriu – o adunare a unor cetateni americani insarcinati sa hotarasca inculparea sau nu in baza unor elemente de ancheta – a fost anuntata dupa zece zile de la o hotarare similara in Missouri (centru) care a provocat numeroase manifestatii de protest in Statele Unite.
Politistul alb care l-a impuscat in august la Ferguson pe Michael Brown, un adolescent de culoare in varsta de 18 ani neinarmat, a fost de asemenea disculpat. In urma acestui caz, Comitetul ONU impotriva torturii a denuntat intr-un raport folosirea excesiva a fortei de catre politia americana si deschiderea focului asupra unor persoane de culoare neinarmate.

Vezi si

Percheziţii ale Parchetului European în Botoşani, într-un dosar privind fraude cu fonduri destinate pregătirii tinerilor

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) efectuează joi percheziţii în mai multe locaţii din …