Thursday , September 29 2022

Un milion de protestatari în stradă, in Brazilia. Președintele si-a anulat vizita în Japonia

brazilia

Cel puţin un milion de manifestanţi au protestat, ieri, în sute de oraşe ale Braziliei în cadrul mişcărilor de revoltă socială izbucnite în urmă cu circa 10 zile, un protestatar fiind omorât de o maşină a poliţiei în statul Sao Paolo.
„O maşină a lovit un grup de trei persoane, iar una dintre acestea a încetat din viaţă” în oraşul Ribeirao Preto, la 330 de kilometri de Sao Paolo, a anunţat poliţia militară pe contul său de Twitter.
Este vorba despre primul deces din cadrul mişcărilor de revoltă socială, care zguduie Brazilia de peste 10 zile. Potrivit presei locale, maşina a încercat să depăşească un grup de manifestanţi care blocau o stradă şi a răsturnat trei persoane.
brazilia1Pe de altă parte, în Brasilia, manifestanţii au atacat, aseară, sediul Ministerului de Externe, de unde au fost respinşi de forţele de ordine, potrivit unui corespondent AFP.
Anterior, grupul de manifestanţi aruncase cu diverse obiecte în flăcări şi cu sticle înspre clădirea oficială, una dintre cele emblematice ale capitalei, realizate de arhitectul Oscar Nemeyer.
Confruntată cu cel mai mare val de proteste ce au loc în Brazilia în ultimii 21 de ani, preşedinta Dilma Rousseff şi-a anulat vizita în Japonia, pentru perioada 26-28 iunie.
„A decis sa rămână în Brazilia din cauza evenimentelor actuale”, a declarat  o sursă din cadrul preşedinţiei, potrivit Agerpres.
Manifestaţiile au debutat în urmă cu zece zile, la Sao Paolo, împotriva majorării tarifelor la transportul în comun, iar criticile s-au extins, în plină desfăşurare a Cupei Confederaţiilor la Fotbal (15-30 iunie), la situaţia dezastruoasă a serviciilor publice de bază din ţară, acuzând sumele imense cheltuite cu pregătirile pentru Mondialul de Fotbal ediţia 2014.

Vezi si

14 magazine Auchan, închise temporar. 50 de magazine din țară au fost amendate cu 750.000 lei

Inspectorii ANPC au amendat, în urma controalelor, 50 de magazine Auchan din toată țara cu …