Monday , August 15 2022

Un medic cere program național de evaluare a imunității la COVID: De tratament cu plasma să beneficieze orice cetățean, nu doar IPS Pimen și soțul Andreei Esca

Medicul Dan Grigorescu, șeful Secției de Chirurgie Plastică și Reconstructivă de la Spitalul Județean Brașov, i-a adresat, marți un apel ministrului Sănătății, Nelu Tătaru.

Grigorescu cere să fie inițiat un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de COVID-19. Prin testarea gratuită a celor vindecați de COVID-19 se va stabili nivelul de anticorpi specifici, relateaza spotmedia.com.

Astfel, ei vor putea dona sânge care să fie folosit în tratarea cazurilor grave din întreaga țară, nu numai a VIP-urilor. Până acum, atrage atenția medicul Grigorescu, se știe public că au beneficiat de acest tratament arhiepiscopul Pimen, decedat ulterior, și Alexandre Eram, soțul Andreei Esca.

”Alexandre Eram este ultimul pacient infectat cu SARS-COV-2 despre care s-a aflat public că a beneficiat de terapia cu plasmă hiperimună (‘transfuzie cu plasmă’ – vezi declarația soției lui, Andreea Esca). Penultimul în acest șir de pacienți tratați astfel (și recunoscuți oficial) ar fi ÎPS Pimen al Sucevei și Rădăuțiului…

Un simplu cetățean ar trebui sa înțeleagă că acest tip de terapie se adresează tuturor cazurilor grave, nu doar personalităților. Dar oare există suficientă astfel de plasmă pentru toți cei care ar avea nevoie?

Nu prea, din moment ce, pornind de la cele două exemple de mai sus, se califică pentru acest tratament măcar pacienții între 50-90 ani, fie ei sănătoși și cu viață sportivă, fie ducând în spate o căruță de boli cronice… Deci foarte mulți! Și atunci, de unde atâta plasmă?”, își începe postarea pe Facebook medicul Dan Grigorescu.

Acesta explică în continuare că cea mai bună investiție la acest moment ar fi într-un program prin care sa fie identificați potențialii donatori.

”Eu rumeg la această idee de dinainte de ‘momentul Eram-Esca’, însă abia acum consider că ar exista receptivitate la ea, odată ce s-a pornit acest val de emoție publică.

Domnule ministru Tătaru, în acest context, vă rog public să declanșați mecanismul instituțional de care dispuneți în calitate de ministru al Sănătății pentru a iniția un Program Național de evaluare a imunității tuturor pacienților infectați și vindecați de Covid-19, prin TESTAREA GRATUITĂ pentru aceștia a nivelului de anticorpi specifici.

Știu, costă! Știu, procentul de pacienți vindecați și care au dezvoltat imunitate este relativ mic (cel puțin așa demonstrează studiile cele mai recente în domeniu)! Dar descoperirea fiecărui nou subiect având posibilitatea de a deveni donator de plasmă nu trebuie ratată. Pentru că dă o șansă unui alt nefericit afectat de această boală pervers de necunoscută încă!”, mai spune acesta.

Medicul dezvăluie că și el a fost infectat cu COVID-19 și spune că s-ar înscrie benevol în program, dacă el ar exista.

”Eu asta aș face, domnule ministru! Știm amândoi, și eu, și dumneavoastră, că puteți pune în aplicare propunerea mea în scurt timp. Puteți porni chiar de la mine. Eu, din postura de medic infectat și vindecat, mă ofer să mă înscriu benevol în acest viitor program, în beneficiul viitorilor pacienți gravi.

Ca să termin într-o notă auto-ironică, declar că v-am făcut această propunere doar pentru a avea și eu un avantaj: voi economisi câteva sute de lei dacă nu voi mai fi nevoit să plătesc vreunui laborator costul acestei investigații. Ce ziceți? You’re in?”, incheie medicul de la Brașov.

Vezi si

Pompierii români intervin în Franța pentru stingerea incendiilor la sud de Bordeaux (FOTO)

Misiunea pompierilor români în Franța continuă, iar luni intervin pentru stingerea incendiilor dîn zona Chapelle …