Saturday , February 4 2023

Un cutremur puternic a zguduit Japonia, in zona Fukushima. Mai multe valuri seismice au lovit arhipelagul

Un cutremur puternic, evaluat initial la 7,3 grade pe scara Richter, s-a produs luni seara (marti dimineata ora locala), in apropierea coastei de est a Japoniei, in zona prefecturii Fukushima. Magnitudinea seismului a fost revizuita ulterior de Institutul American de Geofizica la 6,9.
japonia-cutremur

Cel putin doua persoane, o femeie de 70 de ani si un barbat de 60 de ani, au fost ranite usor.
Agentia meteorologica japoneza a lansat imediat o alerta de tsunami, relateaza The Telegraph.
Mai multe valuri seismice au lovit arhipelagul, in prefecturile Miyagi si Fukushima.
Cel mai mare dintre ele a avut 1,4 metri si a lovit portul Sendai, din Miyagi. Acesta a fost cel mai mare tsunami care a lovit tara dupa 2011.
Seismul s-a produs la o adancime de 15 kilometri, in jurul orei locale 6 dimineata.
Cutremurul a fost resimtit si la Tokio, la aproximativ 250 de kilometri distanta de epicentru.
Compania de cai ferate Japan Railways a suspendat circulatia a zeci de trenuri din estul tarii, ca masura de precautie, pentru ca inginerii sa verifice sinele. Traficul a fost reluat dupa cateva ore.
Aeroportul Sendai a anulat cel putin 26 de curse aeriene.
Comania de electricitate TEPCO a anuntat pe site-ul sau ca niciuna dintre centralele sale nu a suferit avarii in urma seismului, desi in unele zone alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta.
Un cutremur produs in aceeasi zona a provocat, in 2011, moartea a 16.000 de oameni. Cutremurul din 2011 este considerat cel mai mare din istoria Japoniei. In urma lui, a fost declarata stare de urgenta nucleara in Japonia, din cauza unor probleme la centralele nucleare Fukushima I si Fukushima II. Catastrofa naturala produsa la 11 martie 2011 a declansat incendii, alunecari de teren si un val seismic de circa 14 metri, care a maturat orase si sate intregi pe intreaga coasta pacifica a regiunii Tohoku.

Vezi si

Peste jumătate din țară se află sub cod galben sau portocaliu de ninsori și viscol

Mai mult de jumătate de țară se află sub cod gaben de ninsori și viscol, …