Thursday , April 25 2024

Un cleric de la mănăstirea Bănceni este învinuit că ar fi ajutat ucraineni să fugă în România ca să scape de înrolare

Un preot de la mănăstirea românească Bănceni din Ucraina a fost învinuit de organele de securitate din țara vecină că a ajutat mai mulți bărbați să scape de mobilizare. O informare în acest sens a fost transmisă de Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), printr-o postare pe contul de Telegram securiștii ucraineni lăudându-se că au blocat „un alt canal de plecare ilegală a cetățenilor ucraineni de vârstă militară în străinătate din Bucovina”. Conform sursei citate, preotul în cauză ar fi asistentul starețului Mănăstirii Bănceni – biserica având hramul „Înălțarea Domnului” – iar acesta este un ansamblu monahal care aparține Eparhiei Cernăuților și Bucovinei din cadrul Bisericii Ortodoxe Ucrainene.

Mănăstirea de la Bănceni este o imensă lavră ctitorită cu eforturile unui cleric de origine română – starețul Longhin (Mihail) Jar care între timp a fost avansat la ringul de mitropolit – și la respectiva lavră este de mulți ani un remarcabil proiect social în care peste 400 de copii, mulți cu probleme sociale și de sănătate semnificative, sunt îngrijiți. În zona respectivei mănăstiri se vorbește mult limba română, de altfel slujbele sunt oficiate nu de puține ori în limba română. Comunitatea românească din regiunea Cernăuți nu și-a manifestat interesul pentru trecerea la Biserica Ortodoxă a Ucrainei. Pe de altă parte, Biserica Ortodoxă Ucraineană deși s-a delimitat de peste jumătate de an de Patriarhia Moscovei, în comunicatele unor instituții – inclusiv în postarea de pe Telegram a celor de la SBU – continuă să apară abrevierea „(MP)”, o trimitere cât se poate de clară la o presupusă apartenență față de Patriarhia Moscovei.

Deși acest mod de comunicare poate fi un indiciu referitor la continua prigoană a Bisericii Ortodoxe Ucrainene în favoarea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei – care are un fel de „pretinsă autocefalie” de la Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului – narativul cu privire la conduita clericului învinuit arată cum acesta și-a oferit ajutorul recruților în transportul ilegal în străinătate în afara punctelor de control. „Este documentat că în septembrie anul trecut a promis trei localnici să aranjeze o plecare „fără întreruperi” în România. Totodată, complicii acuzatului trebuiau să furnizeze clienților documente pentru libera circulație pe teritoriul UE”, se arată în informarea de pe contul de Telegram al SBU. Teritoriul mănăstirii a fost „punctul de adunare” al celor care voiau să fugă peste hotare iar după ce se strângeau acolo, urmau să fie duși în străinătate. Conform sursei citate, în locul documentelor „promise”, clienții au fost duși în zona de frontieră și li s-a arătat un „talon verde” prin care se presupune că pot trece în țara vecină.

SBU a documentat acțiunile clericului care a fost înștiințat de suspiciune despre transportul ilegal de persoane peste frontiera de stat a Ucrainei, complicele său fiind deja în instanță iar anchetă este în desfășurare pentru a stabili toate împrejurările săvârșirii infracțiunii și a aduce vinovații în fața justiției. Măsurile au fost efectuate de angajații SBU din regiunea Cernăuți împreună cu Poliția Națională sub îndrumarea procedurală a parchetului regional. Din câte se pare, totul ar fi pornit de la un caz din luna septembrie 2022 când trei bărbați au încercat fără succes să treacă peste hotare ajutați de respectivul cleric. Potrivit unui comunicat al Poliției cernăuțene, citat de media din țara vecină, Dacă va fi găsit vinovat, slujitorul riscă o privare de libertate pe o perioadă de la 5 la 7 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita anumite activități pe o perioadă de până la 3 ani. (D.P.)

Vezi si

Meteo: Ploi, vânt și izolat grindină în sud, centru și est, până vineri dimineață

Meteorologii anunţă ploi în sudul, centrul şi estul ţării, până vineri dimineaţă la ora 06.00. …