Wednesday , February 8 2023

UPDATE: ATENTAT TERORIST LA BERLIN. Un camion a intrat peste oameni intr-un targ de Craciun. 12 morti, 48 de raniti

berlin


Un camion a intrat în plin, luni seara, în Piaţa de Crăciun din Berlin. 12 oameni au murit și 48 au fost răniţi în ceea ce ministrul de interne a declarat că „pare” un atac. Un purtător de cuvânt al Poliţiei a declarat pentru DPA că investighează cazul pornind de la premisa că este un atentat. În camion se aflau două persoane. Una dintre ele, de naționalisate poloneză, a decedat la scurt timp după incident.
Un nou bilanț anunțat de poliție indică 12 morți și 48 de răniți. Unii dintre răniți se află în stare gravă.
Poliția din Berlin a informat asupra arestării unei „persoane suspecte” în apropierea evenimentului și cercetează dacă este vorba de șoferul camionului care a pătruns în zona pietonală lovind vizitatorii târgului, potrivit Agerpres.
Potrivit presei germane, care citează surse din serviciile de securitate, sunt tot mai multe indicii că suspectul ar fi pakistanez sau afgan și că ar fi intrat în Germania în februarie, ca refugiat.
Precedentul bilanț era de nouă morți și 50 de răniți.
Organizaţia teroristă Statul Islamic ar fi revendicat pe Twitter atacul, relatează The Washington Times, citând o organizație irakiană care monitorizează, cu ajutorul unei tehnologii de decriptare, conturi ale jihadiştilor.
De altfel, incidentul amintește de atentatul de la Nisa, din vara acestui an, când un camion condus de un tunisian a intrat în mulțimea care se strânsese pe promenadă pentru a urmări focurile de artificii de ziua națională a Franței. 86 de oameni au murit atunci, iar atacul a fost revendicat de Statul Islamic.
Casa Albă a condamnat, luni, „ceea ce pare să fi fost un atac terorist”.
În schimb, președintele ales al SUA, Donald Trump, a condamnat ceea ce pentru el este un atac evident, pe care l-a legat de terorismul islamist.
Totuși, poliția germană a evitat până acum să anunțe oficial cine este responsabil pentru această tragedie și nici nu s-a pronunțat ca fiind sută la sută sigură că este un atac de natură teroristă.
Ministrul de interne, Thomas de Maiziere, a declarat că sunt încă neclare circumstanțele în care a avut loc incidentul. „Nu vreau să folosesc încă cuvântul atac, deși o mulțime de aspecte indică aceasta”, a spus de Maiziere.
De altfel, cancelarul Angela Merkel, informată despre situație, încă nu dăduse publicității o reacție oficială la ora când Donald Trump făcuse deja declarația despre ceea ce s-a întâmplat la Berlin.
Popularitatea Angelei Merkel, care în ultimul timp înregistrase o creștere – după ce criza refugiaților îi adusese prejudicii de imagine – ar avea cu siguranță de suferit din nou, în cazul unor atacuri pentru care s-ar dovedi responsabili musulmanii. Cancelarul tocmai a anunțat că va candida pentru al patrulea mandat.
Proprietarul camionului, un polonez, a declarat că vehiculul era în custodia vărului său, cu care vorbise ultima oară în cursul după-amiezii. Camionul se întorcea din Italia și se îndrepta către Polonia.
Nu este exclusă, în aceste condiții, ipoteza unei deturnări a camionului.
 
Un camion a intrat luni seara in multimea de oameni aflata in apropierea unui targ de Craciun din Berlin, cel putin 9 persoane pierzandu-si viata si mai multe fiind ranite, a anuntat politia germana, potrivit Reuters. Politia afirma ca, din primele indicii, este vorba de un atac terorist.
22:47 Politia a cerut berlinezilor sa “ramana acasa” (AFP).
22:41 Politia anunta ca l-a arestat pe soferul camionului (Reuters)
Un purtător de cuvânt al Poliţiei a declarat pentru DPA că anchetează un atentat. Un camion a intrat în plin în Piaţa de Crăciun din Berlin. Presa scrie că sunt mai mulţi morţi şi răniţi. Poliţia a confirmat că 9 oameni au murit, în timp ce pompierii vorbesc despre cel puţin 50 de răniţi.
Camionul are numere de inmatriculare de Polonia. Soferul a reusit sa fuga imediat dupa atentat.
UPDATE2: Un bilant provizoriu al pompierilor anunta 9 morti si cel putin 50 de raniti.
UPDATE: Politia confirma ca este vorba de un atentat terorist, iar soferul a intrat cu viteza in multime, anunta Robert Schwartz, jurnalist Deutsche Welle, pentru Digi24.
Televiziunile germane compara atentatul din centrul Berlinului cu cel de la Nisa.
Un camion de 20 de tone a intrat în plin în oameni, într-un târg de Crăciun din Berlin. Cel putin un mort, mai multe persoane sunt rănite.
La ora incidentului, 20.00, in zona se aflau multi oameni cu copii.
Vom reveni

Vezi si

Unul dintre cei mai vechi corespondenți ai Pro TV, reținut pentru act sexual cu un minor

Corespondentul postului Pro TV în judeţul Dâmboviţa Marius Buga (42 de ani), unul dintre cei …