Thursday , March 28 2024

Un bărbat din Gorj vaccinat cu Pfizer a primit din greșeală rapelul de la Moderna

Un bărbat din Târgu Jiu programat marți pentru a face rapelul cu vaccinul anti-Covid Pfizer a fost vaccinat cu Moderna după ce a intrat în cabinetul greșit. Acum, bărbatul este ținut sub observație deoarece nu au fost făcute studii clinice privind combinarea celor două vaccinuri cu ARN mesager.

Din primele informații, bărbatul în vârstă de 69 de ani care venise la vaccinare le-ar fi spus medicilor informații contradictorii. Acesta a declarat că este la prima doză și a intrat în încăperea în care se făceau vaccinări cu serul Moderna.

Încurcătura ar fi fost cauzată și de faptul că nu s-ar fi verificat la început dacă bărbatul este la prima doză sau la rapel.

“Dimineață, pe la 11.00, s-a prezentat la centrul de vaccinare o familie. Au fost preluați de către medic, li s-a făcut triajul epidemiologic, după aceea li s-a completat acel chestionar și au fost îndrumați către punctele de vaccinare. Acolo soția a intrat în cabinetul pentru rapel Pfizer, iar soțul dânsei a intrat în cabinetul în care se facea prima doză de vaccin Moderna. Asistenta a spus că l-a întrebat dacă este la prima doză, iar dânsul i-a răspuns că da, i-a făcut doza de Moderna, iar ulterior, când i-au eliberat adeverința, au observat că dânsul trebuia să facă rapelul cu Pfizer”, a declarat, la Antena 3, Narcis Stoian, director DSP Gorj.

Direcția de Sănătate Publică Gorj a desfășurat o anchetă la centru, iar primăria a decis să o retragă pe asistenta medicală din activitățile de administrare a dozelor de vaccin. Este de precizat că asistenta medicală este încadrată la UPU și are o experiență mare în domeniu, inclusiv să lucreze sub presiune, scrie Gazeta de Sud, citată de HotNews.

Potrivit Comitetului de coordonare a vaccinării, din datele transmise de către Direcția de Sănătate Publică (DSP) Gorj, incidentul a avut loc la un centru de vaccinare din cadrul Stadionului Municipal Târgu Jiu, iar după completarea chestionarului de triaj, bărbatul a mers în sala de așteptare prevaccinare, spre cabinetul medical.

Din declarațiile personalului de la centrul de vaccinare, la momentul respectiv s-ar fi creat o confuzie în ceea ce privește tipul de vaccin ce trebuia administrat la doza de rapel, pacientul intrând în cabinetul destinat vaccinării cu Moderna.

“Menționăm că la nivelul centrului există două fluxuri separate de vaccinare semnalate corespunzător, atât pentru Pfizer, cât și pentru Moderna. Precizăm că după vaccinare, bărbatul a rămas în atenta monitorizare a personalului medical, nu a manifestat reacții adverse, iar în acest moment se află la domiciliu, fără ca starea de sănătate să-i fie afectată.
În aceste circumstanțe, având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA, nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză.
În ceea ce privește rata de eficacitate, menționăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare.
Deși situația înregistrată este una singulară la nivel național, CNCAV reamintește că procedurile elaborate pentru buna desfășurare a procesului de vaccinare trebuie respectate cu maximă rigurozitate pentru asigurarea mediului favorabil și sigur în centrele de vaccinare din România. De asemenea, desfășurarea actului medical trebuie să se deruleze în strictă concordanță cu instrucțiunile și procedurile elaborate la nivelul CNCAV”, a transmis Comitetul de coordonare a vaccinării.

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 3,3, joi dimineața, în județul Neamț

Un cutremur cu magnitudinea 3,3 a avut loc joi dimineața în județul Neamț. Potrivit Institutului …