Friday , December 2 2022

Ultimul mesaj al lui Crin Antonescu inainte de referendum

Preşedintele interimar Crin Antonescu a făcut, vineri seară, declaraţii de presă la Palatul Cotroceni. El a vorbit despre campania pentru referendum: “A fost o campanie care s-a desfăşurat în termeni normali din punct de vedere democratic”.
Despre campania pentru referendum: Deşi o campanie intensă, desfăşurată într-o atmosferă cu destulă tensiune publică, a fost o campanie care s-a desfăşurat în termeni normali din punct de vedere democratic. Aş dori să mulţumesc tuturor participanţilor din ambele tabere, organizatorilor de manifestaţii publice şi tuturor forţelor de ordine care au concurat la păstrarea unui cadru legal, civilizat, democratic. E încă un fapt care dovedeşte că România e un stat în care manifestarea, comportamentul democratic sunt mature şi că nu suntem cu nimic mai prejos faţă de partenerii noştri din UE.
Aş dori să transmit două mesaje. Primul este destinat tuturor oamenilor care lucrează în instituţii publice cu responsabilitate în organizarea desfăşurarea corectă a referendumului. Cer să îşi facă datoria în integralitate, să respecte, să apere şi să impună, acolo unde este cazul, legea. Guvernul şi celelalte instituţii implicate au luat toate măsurile necesare pentru buna-desfăşurare a acestui referendum.
Al doilea mesaj e pentru alegători: Dreptul de vot e unul dintre cele mai importante câştiguri. Dreptul de vot e unul care garantează şi apără toate celelate drepturi constituţionale. E mijlocul fundamental, aflat la îndemâna fiecărui cetăţean, de a interveni şi de a decide evoluţiile politice din ţara sa. Un referendum este un moment electoral special, este o consultare a întregii naţiuni într-o chestiune concretă care este considerată a fi de interes naţional. E poate singurul moment, între alegerile obişnuite, în care cetăţenii decid asupra unor probleme de interes public, naţional. Scopul unui referendum este de a afla care este voinţa naţională.
Conform Constituţiei, avem dreptul de a alege dacă folosim sau nu acest drept, de a alege ce şi cum votăm, dacă decidem să îl folosim. Nimeni nu poate fi obligat, forţat să voteze, nimeni nu poate fi împiedicat să voteze. Am convingerea că pe 29 iulie fiecare cetăţean al României va putea alege liber dacă foloseşte acest drept.
Nu trebuie să uităm că nimic trainic, nimic durabil, nimic fundamental nu se aşează în democraţie decât prin participare, decât prin folosirea de cât mai mulţi cetăţeni a acestui drept fundamental. Democraţia se bazează pe folosirea dreptului de vot, pe participare. Cu aceste gânduri şi cu încrederea că referendumul va dovedi încă o dată maturitatea democratică şi cetăţenească a românilor, vă doresc să alegeţi, în faţa conştiinţei dvs. şi în faţa situaţiei actuale a României, calea de urmat.
Preşedintele interimar Crin Antonescu a declarat, joi, la Realitatea TV, că afirmaţiile din presă cu privire la faptul că “s-a răzgândit” şi nu va mai ieşi din viaţa politică dacă Traian Băsescu revine la Cotroceni în urma rezultatului Referendumului de duminică sunt false.
“Nu am afirmat nici aseara nici alta data ca nu mai demisionez. Dacă asta este grija pricipala a diumneavoastra, nici o grija, fac ceea ce am spus că voi face. Niciodată nu am încălcat ceea ce am spus în parlamentul României sau ceea ce am spus că voi face”, a declarat Crin Antonescu.

Vezi si

România are 218 pârtii de schi care însumează 189 km, cât o singură staţiune din Franţa sau Elveția

România are un total de 218 pârtii de schi care însumează 189 de kilometri. Spre …