Wednesday , October 5 2022

UE somează Rusia să înceteze focul împotriva rebelilor sirieni

CE

Uniunea Europeană spune că Rusia trebuie să înceteze loviturile aeriene împotriva rebelilor moderaţi din Siria, adăugând că actualul preşedinte, Bashar al-Assad, trebuie să plece din fruntea statului.
Miniştrii de externe din statele UE au adoptat luni, la Luxemburg, o declaraţie comună în care se cere Rusiei “încetarea imediată a atacurilor împotriva rebelilor moderaţi din Rusia”.
“Regimul Assad poartă cea mai mare responsabilitate pentru cei 250.000 de morți cu care s-a soldat conflictul și pentru milioanele de persoane strămutate”, se mai menționează în text, care cere tuturor părților “să înceteze cu bombardamentele oarbe cu bombe-butoi sau arme chimice”.
Vladimir Putin a declarat duminică că armata sa intervine în Siria pentru a “stabiliza autoritățile legitime și a crea condițiile pentru realizarea unui compromis politic”.
“Această escaladă militară riscă să prelungească conflictul, să submineze procesul politic, să agraveze situația umanitară și să sporească radicalizarea”, apreciază pe de altă parte UE. “În contextul în care criza se intensifică, devine tot mai urgentă găsirea unei soluții durabile pentru a pune capăt conflictului”, se adaugă în text.
Semnatarii solicită “un proces condus de sirieni” care să ducă la “o tranziție pașnică și incluzivă”, fără a menționa totuși dacă Bashar al-Assad ar putea să participe.
Moscova susține că luptă cu prioritate împotriva grupării jihadiste Statul Islamic în Siria, fapt contestat de occidentali, care afirmă că majoritatea loviturilor ruse privesc zone importante din punct de vedere strategic pentru regim și unde gruparea SI nu este implantată.
UE și-a exprimat “profunda preocupare” față de “atacurile aeriene ruse care vizează pe lângă Daesh (Statul Islamic — n.r.) și alte organizații desemnate teroriste de ONU și opoziția moderată”.
Acestea “trebuie să înceteze imediat, la fel ca și încălcările de către Rusia a spațiului aerian al țărilor vecine”, indică miniștrii europeni, referindu-se la incursiunile avioanelor și ale rachetelor de croazieră în spațiul aerian turc.
 
 

Vezi si

Primăriile trebuie să aloce cel puțin 30% din bugetul pentru activități sportive pentru copii

Autoritățile locale din toată țara care alocă fonduri pentru sport vor fi obligate să dea …