Monday , December 4 2023

Omul lui Basescu din CC arunca coalitia în aer.UDMR ar parasi guvernarea

Zile negre pentru actuala coali]ie de guvernare. UDMR ia în calcul varianta ie[irii de la guvernare [i demararea de negocieri cu PSD [i PNL, sus]in surse din cadrul acestei forma]iuni. Dup\ o asumare poticnit\ de chiulul parlamentarilor PDL, miercuri judec\torul numit de pre[edintele Traian B\sescu în CC, Petre L\z\roiu, a fost cel care a înclinat prin vot balan]a neconstitu]ionalit\]ii legii educa]iei.
Liderul Marko Bela a anun]at c\ va convoca forurile de conducere ale Uniunii [i se va consulta cu grupurile parlamentare. Parlamentarii Uniunii nu exclud sprijinirea unei viitoare mo]iuni de cenzur\ dac\ PDL nu va g\si urgent o formul\ de adoptare a Legii educa]iei, inclusiv cu prevederile referitoare la înv\]\mântul în limba minorit\]ilor.
Votul dat miercuri de c\tre judec\torii Cur]ii Constitu]ionale pe marginea sesiz\rii de neconstitu]ionalitate a modului de asumare a r\spunderii guvernamentale pe Legea educa]iei a pus capac r\bd\ri udemeri[tilor. Potrivit unor surse parlamentare din cadrul aceste forma]iuni, conducerea UDMR s-a indignat la auzul ve[tii c\ Legea educa]iei a fost declarat\ din nou neconstitu]ional\, cu un raport de 5 la 4 la voturi, de aceast\ dat\ cu aportul omului lui B\sescu, judec\torul Petre L\z\roiu.
„În comisii, Hârd\u ne-a frecat ridichea. La fel [i colegii lui. În plen, mul]i de la PDL au absentat premeditat la asumarea r\spunderii de era s\ nu avem cvorum de [edin]\. Acum asta cu CCR: nici nu mai [tim ce s\ credem. Noi venim to]i când este nevoie de voturile noastre. Ei de ce nu pot?Ma degrab\ nu vor” ne-au declarat sursele citate.
De altfel, înainte de votul la ultima mo]iune de cenzur\ depus\ de Opozi]ie, conducerea UDMR promise în [edin]a coali]iei asigur\ri c\ Guvernul î[i va asuma imediat r\spunderea pe Legea educa]iei [i c\ nu vor mai exista probleme la CCR: într-adev\r în ciuda unor hopuri de procedur\ provocate [i de absentesmul unor parlamentari PDL, asumarea pe aceast\ lege a fost prefectat\, iar reprezentan]i PDL din CC au votat în favoarea constitu]ionalit\]ii acestui act normativ.
Supriza a venit din partea reprezentantului Pre[edin]iei, sus]in surse din cadrul Cur]ii Constitu]ionale. L\z\roiu a votat cot la cot cu judec\torii propu[i de PSD [i PNL, op]iunea sa fiind decisiv\.
În aceste condi]ii, conducerea UDMR a decis s\ înceap\ tratativele [i cu PSD [i PNL, luând în calcul eventualitatea debarc\rii guvernului Boc prin mo]iune de cenzur\ [i constituirii unui alt guvern. „Nimic nu este b\tut în cuie. Nu ne cost\ nimic s\ discut\m [i cu ei. Mai mult ne-a costat guvernarea actual\ cu PDL” a comentat, sub imperiul anonimatului, un parlamentar UDMR, plângându-se de efectele negative de imagine resim]ite în colegiul s\u uninominal în urma aplic\rii ultimelor m\suri guvernamentale de austeritate.
De altfel, liderul UDMR, Marko Bela a anun]at c\ a convocat deja Consiliul Permanent al Uniunii [i c\ va avea [i o discu]ie serioas\ cu grupurile parlamentare ale Uniunii, deoarece, a avertizat el, progresul în dreptul minorit\]ilor este o condi]ie a prezen]ei UDMR în orice guvern.
El s-a ar\tat deziluzionat de decizia Cur]ii, amintind c\, înainte ca Guvernul s\ î[i angajeze r\spunderea pe proiectul Legii educa]iei, au fost examinate foarte atent toate argumentele Cur]ii Consitu]ionale formulate anterior tocmai pentru ca formularea noii legi s\ nu mai ofere posbilitatea repet\rii acestui scenariu.
El a precizat c\ situa]ia va trebui discutat\ în Coali]iei [i, posibil, [i în Guvern.
Întrebat dac\ legea educa]iei este o condi]ie pentru participarea UDMR în actuala formul\ de guvernare, Marko Bela a r\spuns c\ “în general, este o condi]ie a prezen]ei UDMR într-un guvern, într-o coali]ie, progresul inclusiv în domeniul drepturilor minorit\]ilor na]ionale”.
“Nu pot afirma c\ partenerii no[tri au împiedicat în acest moment acest lucru, dar pentru UDMR este foarte important ca într-o coali]ie [i în programul asumat de coali]ie s\ figureze [i obiective privind l\rgirea drepturilor minorit\]ilor”, a conchis liderul UDMR. (ImpactNews)

Vezi si

Sondaj INSCOP: AUR, la 0,6% de PNL. PSD trece de 30%, iar partidul lui Șoșoacă ar intra în parlament

PSD ar obţine 30,2% din voturi, PNL – 20,1%, AUR – 19,5%, iar partidul Dianei …