Friday , July 1 2022

Omul lui Basescu din CC arunca coalitia în aer.UDMR ar parasi guvernarea

Zile negre pentru actuala coali]ie de guvernare. UDMR ia în calcul varianta ie[irii de la guvernare [i demararea de negocieri cu PSD [i PNL, sus]in surse din cadrul acestei forma]iuni. Dup\ o asumare poticnit\ de chiulul parlamentarilor PDL, miercuri judec\torul numit de pre[edintele Traian B\sescu în CC, Petre L\z\roiu, a fost cel care a înclinat prin vot balan]a neconstitu]ionalit\]ii legii educa]iei.
Liderul Marko Bela a anun]at c\ va convoca forurile de conducere ale Uniunii [i se va consulta cu grupurile parlamentare. Parlamentarii Uniunii nu exclud sprijinirea unei viitoare mo]iuni de cenzur\ dac\ PDL nu va g\si urgent o formul\ de adoptare a Legii educa]iei, inclusiv cu prevederile referitoare la înv\]\mântul în limba minorit\]ilor.
Votul dat miercuri de c\tre judec\torii Cur]ii Constitu]ionale pe marginea sesiz\rii de neconstitu]ionalitate a modului de asumare a r\spunderii guvernamentale pe Legea educa]iei a pus capac r\bd\ri udemeri[tilor. Potrivit unor surse parlamentare din cadrul aceste forma]iuni, conducerea UDMR s-a indignat la auzul ve[tii c\ Legea educa]iei a fost declarat\ din nou neconstitu]ional\, cu un raport de 5 la 4 la voturi, de aceast\ dat\ cu aportul omului lui B\sescu, judec\torul Petre L\z\roiu.
„În comisii, Hârd\u ne-a frecat ridichea. La fel [i colegii lui. În plen, mul]i de la PDL au absentat premeditat la asumarea r\spunderii de era s\ nu avem cvorum de [edin]\. Acum asta cu CCR: nici nu mai [tim ce s\ credem. Noi venim to]i când este nevoie de voturile noastre. Ei de ce nu pot?Ma degrab\ nu vor” ne-au declarat sursele citate.
De altfel, înainte de votul la ultima mo]iune de cenzur\ depus\ de Opozi]ie, conducerea UDMR promise în [edin]a coali]iei asigur\ri c\ Guvernul î[i va asuma imediat r\spunderea pe Legea educa]iei [i c\ nu vor mai exista probleme la CCR: într-adev\r în ciuda unor hopuri de procedur\ provocate [i de absentesmul unor parlamentari PDL, asumarea pe aceast\ lege a fost prefectat\, iar reprezentan]i PDL din CC au votat în favoarea constitu]ionalit\]ii acestui act normativ.
Supriza a venit din partea reprezentantului Pre[edin]iei, sus]in surse din cadrul Cur]ii Constitu]ionale. L\z\roiu a votat cot la cot cu judec\torii propu[i de PSD [i PNL, op]iunea sa fiind decisiv\.
În aceste condi]ii, conducerea UDMR a decis s\ înceap\ tratativele [i cu PSD [i PNL, luând în calcul eventualitatea debarc\rii guvernului Boc prin mo]iune de cenzur\ [i constituirii unui alt guvern. „Nimic nu este b\tut în cuie. Nu ne cost\ nimic s\ discut\m [i cu ei. Mai mult ne-a costat guvernarea actual\ cu PDL” a comentat, sub imperiul anonimatului, un parlamentar UDMR, plângându-se de efectele negative de imagine resim]ite în colegiul s\u uninominal în urma aplic\rii ultimelor m\suri guvernamentale de austeritate.
De altfel, liderul UDMR, Marko Bela a anun]at c\ a convocat deja Consiliul Permanent al Uniunii [i c\ va avea [i o discu]ie serioas\ cu grupurile parlamentare ale Uniunii, deoarece, a avertizat el, progresul în dreptul minorit\]ilor este o condi]ie a prezen]ei UDMR în orice guvern.
El s-a ar\tat deziluzionat de decizia Cur]ii, amintind c\, înainte ca Guvernul s\ î[i angajeze r\spunderea pe proiectul Legii educa]iei, au fost examinate foarte atent toate argumentele Cur]ii Consitu]ionale formulate anterior tocmai pentru ca formularea noii legi s\ nu mai ofere posbilitatea repet\rii acestui scenariu.
El a precizat c\ situa]ia va trebui discutat\ în Coali]iei [i, posibil, [i în Guvern.
Întrebat dac\ legea educa]iei este o condi]ie pentru participarea UDMR în actuala formul\ de guvernare, Marko Bela a r\spuns c\ “în general, este o condi]ie a prezen]ei UDMR într-un guvern, într-o coali]ie, progresul inclusiv în domeniul drepturilor minorit\]ilor na]ionale”.
“Nu pot afirma c\ partenerii no[tri au împiedicat în acest moment acest lucru, dar pentru UDMR este foarte important ca într-o coali]ie [i în programul asumat de coali]ie s\ figureze [i obiective privind l\rgirea drepturilor minorit\]ilor”, a conchis liderul UDMR. (ImpactNews)

Vezi si

ANPC: Românii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor anulat

Românii au dreptul să ceară compensații de până la 600 de euro pentru un zbor …