Alte stiri
ANPC, după amendarea Blue Air: Compania se pregăteşte să iasă din piaţă şi trage de timp să nu returneze banii consumatorilor
18 July, 2022
Liderii UDMR ameninţă Guvernul Ponta cu părăsirea coaliţiei pe motiv că Ministerul de Externe nu le-a susţinut o iniţiativă pentru comunitatea maghiară. Este un nou motiv prin care UDMR încearcă să forţeze ieşirea de la guvernare şi să lanseze campania pentru alegerile prezidenţiale.
Nemulţumirea UDMR a fost generată de faptul că în procesul în care UDMR a contestat respingerea de către Comisia Europeană a Iniţiativei Cetăţeneşti Europene (ICE) privind protecţia minorităţilor naţionale, iniţiată de Uniune şi susţinută de Uniunea Federală a Naţionalităţilor din Europa (FUEN), MAE a susţinut punctul de vedere al Comisiei Europene, poziţionându-se astfel împotriva UDMR.
Potrivit Gandul, iniţiativa prin care se solicita aprobarea de către Uniunea Europeană a unor reglementări mai clare privind minorităţile pe şase tematici – “Limbile regionale sau minoritare, educaţie, cultură şi diversitate culturală”, “Politica de dezvoltare regională”, “Participarea şi implicarea societăţii civile”, “Egalitate şi anti-discriminare”, “Media audio-vizuală şi conţinutul digital” şi “Sprijin pentru comunităţile minorităţilor naţionale” – a fost respinsă de Comisie pe motiv că “în mod evident, este în afara limitelor prerogativelor UE să prezinte o propunere urmărind implementarea Tratatelor printr-un act juridic al Uniunii”. “Decizia a fost una politică”, a comentat la vremea respectivă Kelemen Hunor, anunţând contestarea sa la Curtea Europeană de Justiţie.
Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a declarat pentru Gândul că subiectul intervenţiei României în procesul de la Luxemburg nu a făcut obiectul niciunei consultări în Coaliţie. “A fost o acţiune partizană a MAE! Am cerut retragerea intervenţiei”, a declarat liderul Uniunii.
Întrebat dacă Uniunea ia în calcul ieşirea de la guvernare, în condiţiile în care aceasta nu va fi retrasă, Kelemen Hunor a spus: “Nu vreau să răspund la această întrebare, dar poziţia mea foarte hotărâtă o cunoaşte premierul, de la el aştept un răspuns. Pentru mine este o chestiune de onoare!”.
În eventualitatea plecării UDMR de la guvernare, Victor Ponta se poate baza pe o majoritate de 317 deputaţi şi senatori de la PSD, PPDD, PC şi minorităţi. Acestora ar urma să li se alăture şi cei care l-au urmat pe Călin Popescu Tăriceanu, în jur de 20 de aleşi, ceea ce ar asigura o susţinere cu aproape 50 de voturi în plus decât cele 288 minimum necesare.
Tags amenintare guvernare iesire UDMR
PNL vrea comasarea alegerilor de anul viitor. Sunt mai multe scenarii, care vor fi discutate …