Thursday , September 28 2023

Ucrainenii anunta cutremur în Vrancea, Mărmureanu infirmă

Gheorghe Marmureanu, directorul Institutului National de Fizica a Pamantului
Institutul de Geofizică “S.I.Subbotin” din Kiev prognozează că mai multe cutremure vor avea loc în Vrancea. Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, spune că ucrainenii vor să facă bani repede si usor. Nu există posibilitatea unui cutremur devastator în România, susține Mărmureanu, citat de Impactnews.
Principala ameninţare vine din regiunea seismică activă numită “zona Vrancea”, masiv muntos relativ apropiat de teritoriul Ucrainei, care generează periodic mişcări puternice ale scoarţei terestre la mare adâncime, relatează mai multe publicații ucrainene, citate de Agerpres. Cutremurele preconizate de seismologii ucraineni sunt comparate cu cele care au avut loc în 1940, 1977, 1986 şi 1990.
Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, dezmite afirmațiile venite de le institutul ucrainean și îi acuză pe aceștia că este doar o metodă de ”a face rapid bani”. “Mă surprind afirmaţiile lor, mai ales că m-am întâlnit cu ei acum două săptămâni şi nici măcar nu am discutat despre acest subiect”, a precizat seismologul.
Mărmureanu a dat asigurări că nu vor exista cutremure devastatoare în Vrancea, în următorii zece ani. “Seisme vor fi, cu siguranţă, însă vor avea o magnitudine de maximum 6 grade pe scara Richter. Un cutremur adânc, în această zonă, nu se produce mai repede de 65 de ani, aşa că, înainte de 2021 nu putem vorbi de un seism devastator în România”, a explicat Mărmureanu, citat de Adevărul.
Un cutremur de maximum 6 grade pe scara Richter ar putea avea loc până în 2015. “Nu va fi un seism puternic, în care să vorbim de oameni morţi. Lumea trebuie să înţeleagă că vor fi seisme, este adevărat, dar nu unele care să fie de genul aceluia din 1977”, a mai adăugat directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

Vezi si

Ciolacu: Eu îmi doresc ca până la 1 ianuarie să am promulgată legea pensiilor, întreaga reformă a pensiilor. Unele pensii ar putea crește și cu 40%

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, că își dorește ca până la 1 ianuarie să …