Friday , May 31 2024

Ucraina primeste ajutor militar de la americani. SUA trimit drone si blindate

joe biden

Vicepresedintele american Joe Biden i-a spus presedintelui ucrainean Petro Porosenko ca Statele Unite vor trimite mai multe ajutoare in aceasta tara, inclusiv mici drone si vehicule blindate.
Potrivit unor oficiali americani citati de agentia Associated Press si preluati de ABC News, Biden l-a anuntat pe liderul de la Kiev intr-o convorbire telefonica.
Concret, ajutoarele militare americane implica sisteme de mici drone Raven, care pot fi lansate manual, precum si 30 de vehicule blindate speciale si 200 de blindate obisnuite.
De asemenea, printre echipamentele trimise de americani in Ucraina se mai numara statii radio si radare de contracarare a mortierelor. Toate ajutoarele trimise sunt neletale, iar dronele nu sunt inarmate.
Nu se stie cu exactitate cate drone vor fi trimise si cat costa un vehicul blindat, insa se pare ca echipamentele sunt in valoare de circa 75 de milioane de dolari.
Pe 5 martie, presedintele Camerei Reprezentantilor din Congresul american, republicanul John Boehner, i-a cerut presedintelui american Barack Obama sa aprobe urgent livrarea de arme catre Ucraina. Cu o zi inainte, vicepresedintele Parlamentului ucrainean, Andrei Parubii, anuntase ca au inceput discutiile privind livrarea de armament.
Pe 26 februarie, Ucraina a anuntat ca va achizitiona arme defensive din Emiratele Arabe Unite, anunt ce a venit pe fondul ezitarii Occidentului de a-i furniza arme pentru a lupta cu separatistii din estul tarii, sprijiniti de Rusia.
O zi mai tarziu, generalul Wesley Clark, fost comandant al fortelor NATO in Europa si consilier onorific pe probleme strategice al lui Victor Ponta, a afirmat ca Ucraina trebuie inarmata, in conflictul cu rebelii prorusi, lansand si un avertisment: “Amintiti-va de Rwanda!”.

Vezi si

Ministerul Educației majorează sumele asistenților de la examenele naționale, definitivat și titularizare

Ministerul Educaţiei propune majorarea cuantumului sumelor acordate asistenţilor care au şi atribuţii de scanare şi …