Saturday , December 2 2023

Ucraina, in prag de razboi: Atac fara precedent al armatei, cu bombe incendiare

-

O localitate din apropierea orasului separatist Slaviansk din estul Ucrainei a fost tinta unui atac fara precedent al armatei ucrainene, care ar fi aruncat cu bombe incendiare asupra civililor.
Incidentul a avut loc in noaptea de miercuri spre joi, in comuna Semenovka, si a fost semnalat de un localnic, membru al conducerii insurgente de autoaparare, relateaza Ria Novosti, citata de Voice of Russia.
“In noaptea de miercuri, Semenovka a fost tinta unui atac care a implicat, aparent, bombe incendiare. Au explodat chiar deasupra comunei si s-au despicat in mai multe fragmente de foc”, a povestit un martor.
Incendii au fost raportate in mai multe zone ale localitatii Semenovka, suburbia de est a Slavianskului, care este strabatuta de unul dintre principalele drumuri catre oras. Amplasamentul sau strategic a transformat comuna intr-un camp de lupta intre fortele guvernamentale si insurgentii prorusi.
Bombardarea orasul Slavianks continua de mai multe zile, insa atacul din Semenovka este fara precendent: pentru prima oara, armata ucraineana a folosit bombe incendiare impotriva populatiei din regiunea Donetk.
Operatiunea anti-terorism din estul Ucrainei se desfasoara cu violenta la Slaviansk de o lunga perioada. Separatistii sustin ca armata ucraineana a adus in regiune arme chimice si ca a ucis doi copii in bombardamentele de luni noaptea.
Un reprezentant al militiilor separatiste a confirmat ca bombardamentele de luni noaptea s-au soldat cu victime, iar patru case au fost deteriorate. Acesta a mai aratat ca exista zvonuri potrivit carora armata ucraineana a adus arme chimice in aeroportul orasului Kramatorsk, aflat la 10 kilometri de Slaviansk.
In regiunile estice se desfasoara lupte grele intre militiile separatiste si armata ucraineana. Prorusii din aceasta parte a Ucrainei refuza sa recunoasca autoritatile de la Kiev si in urma unor referendumuri organizate la 11 mai si-au declarat independenta.
Pe de alta parte, Kievul acuza Rusia ca se implica in tensiunile separatiste din estul tarii, acuzatie respinsa de Moscova.

Vezi si

Marcel Ciolacu merge în Statele Unite, unde va avea întrevederi cu secretarul de stat Antony Blinken, cu secretarul Apărării și cu secretarul general al ONU

Premierul Marcel Ciolacu va efectua în zilele următoare o vizită în Statele Unite ale Americii, …