Wednesday , April 7 2021
Breaking News

Ucraina cere ajutor militar de la UE. Petro Poroşenko a convocat Consiliul de Securitate

invazie

Kievul acuză că Rusia a invadat Ucraina, după ce militari ruşi au fost aduşi în sud-estul ţării. Imediat, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a convocat Consiliul de Securitate. De asemenea, autorităţile ucrainene au cerut Uniunii Europene un ajutor militar de anvergură în urma invaziei ruse. Situaţia din estul Ucrainei îngrijorează Occidentul. Statele Unite au acuzat Moscova că derulează o operaţiune militară în ţara vecină, iar Lituania a cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite.
La puţin timp după anunţ, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a convocat Consiliul de Securitate şi şi-a anulat deplasarea în Turcia, unde trebuia să participe la ceremonia de învestire a lui Recep Erdogan în funcţia de preşedinte.
Lituania a acuzat Rusia de invazie şi au cerut o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU.
„Ieri, soldaţii ruşi au preluat controlul asupra oraşului Novoazovsk”, situat pe litoralul Mării Azov, cu 11.000 de locuitori, a anunţat, joi, Consiliul ucrainean de securitate şi apărare pe Twitter, adăugând că mai multe alte sate din proximitate au fost de asemenea cucerite.
Ucraina a acuzat în repetate rânduri trupele ruse că acţionează pe teritoriul său pentru a-i susţine pe separatiştii proruşi în faţa forţelor ucrainene.
Moscova a respins întotdeauna aceste acuzaţii, însă NATO şi Polonia susţin că au dovezi în acest sens, reamintește Mediafax.
Aceste acuzaţii au fost relansate săptămâna aceasta, după ce Serviciul ucrainean de Securitate (SBU) a anunţat arestarea a zece paraşutişti ruşi pe teritoriul ucrainean, la aproximativ 20 de kilometri de frontiera rusească.
O sursă de la Ministerul rus al Apărării a dat asigurări, pentru agenţii ruseşti de presă, că aceste trupe au trecut frontiera „în mod accidental”.
 

Vezi si

Cutremur la vămile din Ucraina după ce Consiliul de Securitate a publicat lista primilor zece contrabandiști

Peste 100 de angajați ai Serviciului Vamal de Stat din Ucraina au fost concediați din …