Thursday , May 13 2021

Ucraina: Batalie pentru aeroportul din Donetk. Forte militare americane au ajuns in vestul tarii

sursa foto: cnn.com
sursa foto: cnn.com
15 septembrie 2014. In vestul Ucrainei au inceput o serie de exercitii militare la care participa si forte americane, in vreme ce in estul tarii continua confruntarile intre fortele guvernamentale si separatistii pro-rusi.
Kievul a acuzat duminica rebelii prorusi ca ameninta procesul de pace incalcand armistitiul din estul Ucrainei incheiat pe 5 septembrie, in timp ce schimburi de focuri intense intre fieful separatistilor din Donetk au provocat victime in randul civililor, potrivit autoritatilor. Purtatorul de cuvant a facut acest acuzatii citand declaratiile unui lider separatist, Boris Litvinov, care a asigurat duminica, potrivit agentiei de presa ruse Interfax, ca cei doi reprezentanti ai insurgentilor au semnat un acord de a nu actiona decat in calitate de “observatori” si nu de participanti directi la proces.
Potrivit Mediafax, duminica 14 septembrie, jurnalistii AFP au fost martorii unui duel al artileriei grele, fiind lansate pana la 20 de tiruri pe minu, in apropierea aeroportului din Donetk, aflat momentan sub controlul fortelor armate ucrainene. Un fum negru acoperea cerul in apropiere in timp ce rebelii trageau din zonele locuite iar fortele guvernamentale ripostau de pe aeroport. Primaria din Donetk, care a calificat situatia drept “critica”, a declarat duminica seara ca bombardamentele au provocat victime in randul populatiei, fara alte detalii pentru moment.
Armistitiul este privit cu neincredere si de occidentali, care il considera insuficient pentru a garanta o pace durabila. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a cerut o rezolvare politica bazata pe “principiul suveranitatii Ucrainei”.
In timp ce Kievul si occidentul acuza Rusia ca joaca un rol activ in cadrul rebeliunii separatiste prin trimiterea de arme si militari – potrivit imaginilor din satelit detinute de NATO -, militari din 15 tari, intre care Statele Unite, vor desfasura incepand de luni si pana la 26 septembrie exercitii militare, “Rapid Trident 14”, in apropiere de Liov, in vestul Ucrainei.
Cu cateva zile inaintea unei vizite a lui Petro Porosenko la Washington, Rusia a acuzat Statele Unite ca alimenteaza conflictul din est din motive pur strategice, in timp ce Kievul a denuntat o tentativa rusa de “eliminare a Ucrainei”. “Washingtonul a demonstrat in mai multe randuri ca obiectivul sau este agravarea cit mai mult posibil a acestei crize pentru folosirea Ucrainei ca moneda de schimb in noua sa tentativa de izolare si slabire a Rusiei”, a declarat seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov.
Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a asigurat, la randul lui, ca “scopul final al lui Vladimir Putin” este de a “lua toata Ucraina” si de a “reface Uniunea Sovietica”. Potrivit lui, presedintele rus “nu poate accepta ideea ca Ucraina face parte dintr-o familie europeana”, in timp ce Parlamentul ucrainean se pregateste sa ratifice, marti, acordul de asociere cu Uniunea Europeana.
stirileprotv.ro

Vezi si

Ministrul Sănătății, despre raportarea morților de COVID: Sunt diferențe de până la 500 de decese la un spital

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a prezentat joi rezultatele verificărilor privind raportarea deceselor de coronavirus. Astfel, …