Saturday , December 2 2023

Trump taie finantarea oraselor care protejeaza imigrantii: New York sau Los Angeles ar pierde miliarde

trump

Un ordin executiv al presedintelui american Donald Trump catre secretarul pentru securitate interna ar putea duce la taierea unor fonduri de ordinul miliardelor de dolari pentru orasele-sanctuar.
Reuters a calculat ca doar primele 10 cele mai puternic afectate orase ar putea pierde 2,27 miliarde de dolari.
Termenul oras-sanctuar nu are o definitie oficiala. Este vorba de municipalitati unde autoritatile locale refuza cooperarea cu cele federale in actiunile impotriva imigrantilor ilegali.
Unele orase elibereaza pentru acestia acte de identitate valabile pe plan local. In altele, Politia nu opereaza arestari doar pe baza statutului de imigrant, ci numai daca exista mandate pentru infractiuni. Exista si state-sanctuar.
In general, autoritatile care declara sau practica neoficial un astfel de statut sunt democrate.
Presedintele Donald Trump, ales din partea Partidului Republican, care detine majoritatea in ambele camere ale Congresului SUA, intentioneaza sa-si respecte promisiunea din campania electorala de a bloca finantarea federala pentru asa-numitele sanctuare, a declarat purtatorul de cuvant al Casei Albe, Sean Spicer.
“Americanii nu vor mai fi obligati sa subventioneze nerespectarea legilor noastre”, a spus el miercuri.
Citeste si: Trump si imigrantii: Ce spun cifrele, agentiile americane si noul presedinte al SUA
Potrivit Reuters, cel mai mult ar avea de suferit de pe urma unei astfel de masuri, in ordinea sumelor pierdute, orasele:
New York
Chicago
Los Angeles
Philadelphia
Detroit
Seattle
San Francisco
Boston
Denver
Washington (capitala)
Nu este foarte clar ce fonduri va taia Administratia Trump, deoarece de la bugetul central se platesc sume atat direct unor organizatii pentru servicii sociale, cat si prin intermediul bugetelor statelor.
De exemplu, taierile nu vor afecta fondurile programului de asistenta medicala Medicaid, care sunt administrate de state.
Finantarea federala ar putea fi sistata pentru diverse programe privind locuintele, sanatatea, educatia etc.
De exemplu, programul pentru invatamantul prescolar Head Start, in cele 10 orase mentionate totalizeaza 460 de milioane de dolari. Lucrarile la aeroporturi au fost finantate cu 238 de milioane de dolari, iar prevenirea si tratamentul celor infectati cu HIV, virusul care provoaca SIDA, 153 de milioane.
Primarul New York-ului, democratul Bill de Blasio, anuntase inca de marti ca va suplimenta rezervele bugetare pe urmatorii patru ani cu 250 de milioane de dolari, din cauza nesigurantei legate de intentiile presedintelui. Miercuri, el a afirmat ca ordinul semnat de Donald Trump nu este decat o declaratie de intentie redactata in termeni juridici, informeaza AFP.
El a precizat ca prima victima a subfinantarii ar fi politia metropolei. Aflat alaturi de el, seful politiei locale, James O’Neill, a declarat ca fortele de ordine din New York ar putea fi private de 150 pana la 160 de milioane de dolari, inclusiv fonduri destinate luptei impotriva terorismului.
ziare.com

Vezi si

Iohannis: 2024 va fi un an hotărâtor pentru cum va arăta România viitorului

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că în România mai sunt multe lucruri de făcut, …