Thursday , April 25 2024

Trump întărește apărarea flancului estic al NATO. Planurile de investitii pentru România

trump-iohannis

Într-o propunere trimisă Congresului SUA pe 23 mai, Administrația Trump solicită creșterea cu 40% a bugetului dedicat European Reassurance Initiative (ERI), programul lansat după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia, dedicat apărării țărilor din flancul estic al NATO.
Pentru anul fiscal 2018, Administrația Trump cere un buget de 4,77 miliarde dolari, cu 1,357 miliarde mai mult decât a fost solicitat pentru 2017 și de circa șase ori mai mult decât a fost alocat în 2016. Din această sumă, 150 milioane dolari ar urma să constituie sprijin direct pentru Ucraina.
Majorarea bugetului pe 2018 se întemeiază pe mai multe argumente, printre care angrenarea a 6.850 de trupe, active, în rezerve ori personal de pază.
Pentru sporirea prezenței militare a SUA în Europa va fi alocată suma de 1,732 miliarde dolari. Pentru exerciții și antrenamente alături de aliați și partenerii NATO ar urma să fie alocate 217,7 milioane dolari, iar pentru îmbunătățirea infrastructurii, 337.8 milioane dolari.
Alte 10 milioane de dolari ar urma să fie direcționate pentru folosirea tehnicilor de online marketing și social media pentru a contracara dezinformările și propaganda, iar 8 milioane de dolari ar fi folosite pentru schimbul de informații legate de identificarea și evaluarea subiectelor, propagandei și dezinformării.
Lista investițiilor în România cuprinde alocarea a 3 milioane de dolari pentru upgradarea rețelei de utilități la baza de la Câmpia Turzii și 2,2 milioane de dolari pentru baza de la Mihail Kogălniceanu. Pe termen mai lung, armata americană intenționează să facă îmbunătățiri mai ample bazei aeriene de la Kogălniceanu.
European Assurance Initiative (EIR) este un program lansat în 2014 de Administrația Obama, după anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia și după ce țările din flancul estic al NATO au cerut măsuri active de asigurare în fața atitudinii tot mai agresive a Rusiei.
În cadrul EIR, Pentagonul a anunțat, la mijlocul lunii aprilie, că trimite „un număr redus de avioane de vânătoare F-35A Lightning II” în Europa, pentru a participa la antrenamente alături de alte aeronave americane sau de cele ale altor țări membre NATO.
Tot din aprilie, în România sunt cantonați, permanent, 500 de militari americani, la baza de la Kogălniceanu.
digi24.ro

Vezi si

Noi norme privind încălcarea regulilor de circulație în străinătate adoptate de Parlamentul European

Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan …