Sunday , February 5 2023

Trump, discurs în fața liderilor arabi: Alungați teroriștii, izolați Iranul!

trump arabia saudita

În cea de-a doua zi a vizitei în Arabia Saudită, Donald Trump a vorbit despre nevoia unor eforturi comune împotriva grupărilor extremiste, în faţa a peste 50 de lideri ai statelor musulmane. Preşedintele american le-a cerut liderilor ţărilor arabe să se alăture luptei antiteroriste. Liderul de la Casa Albă a avut azi întâlniri cu liderii din Qatar, Egipt și Oman. Luni, Donald Trump se va întâlni la Ierusalim cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite: „Nu este o bătălie între religii diferite, între sexe sau civilizaţii. Este o bătălie între criminalii barbari care încearcă să distrugă umanitatea şi oameni decenţi, totul în numele religiei. Un viitor mai bun este posibil dacă naţiunile voastre vor alunga teroriştii şi vor alunga extremismul. Alungaţi-i! Alungaţi-i!”
Președintele SUA, Donald Trump, s-a adresat duminică celor 55 de lideri ai unor state musulmane, reuniți în capitala Arabiei Saudite, Riad. Le-a cerut să elimine jihadiștii de pe teritoriile lor și să se alăture SUA în demersul de a construi un viitor mai bun pentru toți. Donald Trump a pledat, de asemenea, pentru „izolarea” Iranului, transmit agențiile internaționale de presă.
„Nu suntem aici pentru a da lecții și nici pentru a le spune altora cum să trăiască, ce să facă sau cum să-și practice credința. În schimb, le oferim o alianță bazată pe valori și interese comune cu obiectivul de a construi un viitor mai bun”, a spus președintele Trump, care le-a transmis liderilor participanți la summit că SUA sunt pregătite să lupte alături de țările lor pentru „securitate și interese comune”.
El a semnalat că aproape două treimi din populația Orientului Mijlociu este formată din tineri cu vârste sub 30 de ani, apreciind în acest context că există perspective pentru viitorul acestei regiuni care acum este marcată mai degrabă de conflicte și vărsare de sânge.
Pe de altă parte, liderul de la Casa Albă a acuzat Iranul că finanțează terorismul, destabilizează Orientul Mijlociu și susține „crimele indescriptibile” comise în Siria, motiv pentru care consideră că „toate națiunile trebuie să-l izoleze”.
„Din Liban și până în Irak sau Yemen, Iranul finanțează înarmarea și pregătește teroriști, răufăcători și alte grupuri extremiste ce răspândesc distrugere și haos în regiune”, a spus Trump în fragmentul din discurs referitor la Iran. O poziție asemănătoare fusese exprimată anterior și de gazda summitului, regele Salman al Arabiei Saudite.
Anterior, statele reunite în organizația Consiliul de Cooperare al Golfului (CGG) au anunțat, în prezența lui Donald Trump, „crearea unui centru pentru combaterea finanțării terorismului”, notează Agerpres.

Vezi si

Circulația este oprită sau restricționată pe mai multe drumuri naționale din cauza vremii

Duminică dimineață erau semnalate precipitații sub formă de ninsoare pe raza județelor Alba, Bacău, Buzău, …