Trump a aprobat atacuri asupra Iranului, apoi s-a răzgândit, când avioanele de luptă erau în aer

reportersite
21 iunie 2019, 14:24

Preşedintele american Donald Trump ar fi aprobat atacuri militare împotriva Iranului joi, pentru ca apoi să se răzgândească, conform unor surse New York Times, relatează BBC. NY Times a informat, făcând referire la informaţii provenite de la oficiali importanţi de la Casa Albă, că atacurile au fost plănuite împotriva mai multor ţinte.

Conform surselor, operaţiunea era deja în desfăşurare „în stadiul de început” în momentul în care Trump s-a răzgândit. Casa Albă nu a oferit comentarii în acest sens.

NY Times a informat cu privire la aceste atacuri joi noaptea. Conform ziarului, până la ora locală 19:00 (01:00 ora României) oficialii militari dar şi diplomaţii americani se aşteptau ca atacurile să aibă loc asupra ţintelor convenite, inclusiv unele depozite de armament.

„Avioanele erau în aer iar navele se aflau în poziţie, însă nicio rachetă nu a fost lansată”, conform relatărilor NY Times.

Atacurile ar fi urmat să aibă loc chiar înainte de răsărit vineri dimineaţa pentru a exista un risc cât mai scăzut pentru soldaţii şi civilii iranieni.

Mai multe publicaţii americane au publicat, în mod independent, aceleaşi informaţii.

Associated Press (AP) a făcut referire la o declaraţie a unui oficial american care a afirmat că atacurile au fost recomandate de Pentagon şi că se află printre opţiunile prezentate înalţilor oficiali ai administraţiei.

Operaţiunea a fost anulată după ce Trump şi-a petrecut întreaga zi de joi discutând despre Iran cu consilierii săi în domeniul securităţii, dar şi cu liderii din Congres, conform AP.

Secretarul de Stat Mike Pompeo şi consilierul pe securitate naţională John Bolton au cerut o abordare mai dură, însă liderii Congresului au cerut precauţie.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor, democrata Nancy Pelosi, a declarat că SUA nu doresc un război cu Iranul iar principalul candidat în cursa internă a Partidului Democrat pentru alegerile prezidenţiale din 2020, Joe Biden, a declarat că strategia lui Trump cu privire la Iran este „un dezastru autoimpus”.

Liderul Senatului, republicanul Mitch McConnell, a declarat: „Administraţia este implicată în ceea ce aş numi răspunsuri ponderate”.

Chuck Schumer, principalul democrat din Senat, a afirmat: „Preşedintele poate nu doreşte un război, dar ne este teamă că el şi administraţia ar putea declanşa unul accidental”.

Nu este clar deocamdată dacă atacurile ar mai putea avea loc.

Ministrul iranian de Externe Mohammad Javad Zarif a acuzat că drona americană doborâtă joi de către forţe iraniene a pătruns în spaţiul aerian iranian şi a anunţat că Teheranul va denunţa la ONU această ”nouă agresiune”.

 Iranul a fost avertizat de președintele american Donald Trump asupra unui atac iminent, prin intermediul Omanului, au precizat oficiali de la Teheran, pentru Reuters.
Declarația a fost făcută la scurt timp după ce publicația americană New York Times a dezvăluit că liderul de la Casa Albă ar fi aprobat inițial atacarea Iranului, pentru a reveni asupra ordinului în ultimul moment.
”În mesajul său, Trump a spus că este împotriva oricărui război cu Iranul și dorește să discute cu Teheranul cu privire la mai multe subiecte…El a dat un răgaz scurt pentru a primi un răspuns din partea liderului iranian Ayatolahul Khamenei pentru a lua o decizie„, au mai precizat surse care doresc să își păstreze anonimatul.
Un alt oficial iranian a precizat: ”Am fost foarte clari și am spus că liderul se opune unor discuții, dar mesajul părții americane va fi transmis pentru ca acesta să ia o decizie…Am mai transmis oficialului din Oman că orice atac împotriva Iranului va avea consecințe internaționale și regionale„.
Rusia acuză Statele Unite că ar căuta în mod intenționat escaladarea tensiunilor cu Iranul, împingând lucrurile spre un război, scrie Reuters.
Sergei Ryabkov, adjunct al ministrului de externe, a cerut Washingtonului să cântărească bine asupra consecințelor conflictului cu Iranul și a precizat că relatările potrivit cărora Trump ar fi aprobat atacarea Teheranului arată că situația este ”extrem de periculoasă”.
surse: Digi 24, HotNews