TRIBUNAL: MODIFICAREA statutului PNL, ILEGALĂ. Reacţia liberalilor

reportersite
9/09/14 ora:12:06pm

johannisTribunalul Bucureşti a respins noua conducere a PNL, pe motiv că modificarea statutului partidului referitoare la vechimea lui Klaus Iohannis s-a făcut în mod ilegal. Oficialii liberali spun totuşi că actuala conducere este legală şi că instanţa a respins de fapt unele modificări statutare.

Tribunalul Bucureşti a respins modificarea statutului pentru alegerea lui Klaus Iohannis. Potrivit magistraţilor, statutul PNL este ilegal, relatează Realitatea TV.

PNL a votat o derogare prin intermediul căreia Iohannis a primit dreptul de a candida. Iohannis ar fi avut nevoie de o vechime în partid de minim 2 ani pentru a face asta.

“Congresul PNL din 28-29 iunie s-a desfăşurat perfect legal. A existat un statut care respectă legea. În ceea ce priveşte candidatura lui Klaus Iohannis, acesta a primit derogare de vechime cu un vot dat în unanimitate, chiar cu aplauze frenetice. (…) Aştept să văd decizia oficială, motivarea deciziei şi, în funcţie de astea, vom lua toate deciziile care se impun”, a declarat, la Realitatea TV, deputatul PNL Ludovic Orban.

“Şi în cazul în care instanţa decide să nu accepte Congresul democratic al PNL, înaintea Congresului era o conducere interimară al cărui preşedinte era tot Iohannis. Dacă instanţa va decide ceva ilogic şi nelegal, preşedintele PNL este tot Klaus Iohannis”, a încheiat liberalul.

“Tribunalul a spus că admite în parte cererea de înregistrare a congresului din 27 iulie. Nu există niciun fel de problemă cu privire la legalitatea conducerii. Avem o precizare a tribunalului în care se admite cererea de intervenţie a lui Dănuţ Bădău, motiv pentru care cererea PNL privitoare la anmite modificări aduse statutului PNL a fost respinsă. Nu pot sa va comunic ce anume din modificări la statut au constituit motivul respingerii”, a spus şi Alina Gprghiu, purtător de cuvânt al partidului, la Realitatea TV.

Liberalii pot ataca decizia Tribunalului Bucureşti la Curtea de Apel. Aceasta va avea la dispoziţie 15 zile să se pronunţe.

La Congresul PNL din iunie, a fost adoptată noua formă a Statutului partidului, prin care a fost eliminată apartenenţa PNL la ALDE, a crescut numărul membrilor Biroului Politic şi au fost instituite mecanisme de control în cazul miniştrilor şi demnitarilor susţinuţi de partid.

Două dintre aspectele din noul statut se refereau la aderarea la PPE şi la derogarea cu privire la perioada în care un membru trebuie să stea într-un partid pentru a putea să candideze la preşedinţia PNL.

Potrivit Legii partidele politice, în situaţia organizării unor congrese care modifică statutul sau conducerea respectivelor partide, modificările sunt notificate Tribunalului Bucureşti în vederea înregistrării acestora în Registrul Partidelor Politice, informează MEDIAFAX.

Notificările sunt luate în discuţie de Tribunal, care verifică respectarea legislaţiei în vigoare a prevederilor statutului şi a normelor constituţionale care privesc activitatea formaţiunilor politice.

Potrivit Legii partidelor politice, în situaţia în care Tribunalul respinge notificările formaţiunilor politice, statutul acestora şi conducerea revin la forma iniţială.