Monday , December 4 2023

Trei rachete rusești au traversat luni dimineață spațiul aerian al Republicii Moldova

Republica Moldova a anunțat că trei rachete de croazieră lansate de Rusia luni dimineață dinspre Marea Neagră asupra Ucrainei au traversat spațiul aerian moldovenesc și că l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a da explicații, transmite Reuters.

“Trei rachete de croazieră lansate asupra Ucrainei în această dimineață de pe navele rusești din Marea Neagră au traversat spațiul aerian al Republicii Moldova. Am dat instrucțiuni ca ambasadorul Rusiei să fie convocat pentru a da explicații”, a scris pe Twitter ministrul moldovean de Externe, Nicu Popescu, citat de HotNews.

Ministerul Apărării de la Chișinău a precizat luni că, între orele 8:33-9:02, structurile specializate ale instituției de apărare au identificat trei ținte aeriene care au survolat spațiul aerian al Republicii Moldova, potrivit deschide.md.

Țintele respective au parcurs următoarele direcții:

  • 1. localitățile Ciornaia -Moghilev Podolsk (Ucraina) – Rîbnița – Soroca – Moghilev Podolsk.
  • 2.Ciornaia – Voronovka (Ucraina) – Rîbnița – Rudi (Soroca)
  • 3. Ciornaia (Ucraina) – s. Popencu (Republica Moldova) – Cineșcăuți (Florești) – în direcția Ucrainei

Aceste ținte au fost confirmate, inclusiv de structuri responsabile din Ministerul Apărării Naționale al României și al Ucrainei. Totodată, țintele au fost observate de sistemele de monitorizare ale Întreprinderii de Stat pentru Utilizarea Spațiului Aerian și Deservirea Traficului Aerian „MOLDATSA”.

Țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul aerian al țării.

Șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, Valery Zaluzhny, a spus că trupele ucrainene au doborât 41 de rachete din cele 75 care au fost lansate de Rusia. ”În această dimineață 75 de rachete au fost lansate. 41 de rachete au fost neutralizate de apărarea aeriană”, a scris generalul Valery Zaluzhny, șeful Forțelor Armate ale Ucrainei, pe Twitter.

Rusia a mărit la șase numărul navelor înarmate cu rachete gata de luptă din Marea Neagră, potrivit Comandamentului Operațional Sud, transmite Ukrainska Pravda. “Unsprezece nave ale flotei inamice fac manevre în apropierea coastei Crimeei, în Marea Neagră. Inamicul și-a mărit brusc numărul de nave înarmate cu rachete gata de luptă la șase, inclusiv două submarine”, a scris Comandamentul Operațional Sud pe Facebook.

 

Vezi si

Cutremur cu magnitudinea 4,8 în judeţul Buzău, la miezul nopţii

Un cutremur mediu cu magnitudinea 4,8 s-a produs în noaptea de duminică spre luni, la …