Trei persoane au decedat din cauza gripei A/H1N1, la alte zece a fost confirmată boala

reportersite
18 ianuarie 2011, 18:37

Trei persoane au decedat din cauza gripei A/H1N1 în ultimele patru zile, iar la alte zece a fost confirmată infectarea cu virusul gripal, a anunţat, marţi, Ministerul Sănătăţii, precizând că este vorba de cazuri sporadice şi că nu au fost înregistrate focare epidemice.

Potrivit Ministerului Ssănătăţii, până marţi au fost confirmate, la nivel naţional, 16 cazuri de gripă, din care 13 cu tulpină A/H1N1 , două cu tulpină de tip B şi un caz A/H3N2.

Dintre cele 13 persoane în cazul cărora a fost confirmată infectarea cu virusul gripal A/H1N1, trei au decedat în ultimele patru zile.

„În perioada 15-18 ianuarie 2011, din cauza formelor severe de boală, au fost înregistrate trei decese la persoane infectate cu virus gripal A/H1N1 – un bărbat în vârsta de 61 ani din judeţul Iaşi, care a călătorit în afara ţării şi două persoane de sex feminin, de 29 de ani (Iaşi) şi, respectiv, 23 de ani (Prahova)”, a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat de presă.

Ministerul Sănătăţii precizează că niciuna dintre aceste persoane nu a fost vaccinată împotriva gripei, deşi se încadrau la grupe cu risc crescut de a face această maladie sau complicaţiile acesteia.

Potrivit datelor raportate prin sistemul de supraveghere a infecţiilor acute, respiratorii şi a gripei la nivel naţional, se înregistrează o creştere a cazurilor de îmbolnăvire prin aceste maladii, însă este vorba de cazuri sporadice, fără a fi înregistrate focare epidemice, a adăugat Ministerul Sănătăţii.

MS reaminteşte populaţiei că vaccinarea este singura metodă eficientă de prevenire a îmbolăvirilor prin gripă şi recomandă celor care se află în grupe cu risc crescut să se adreseze medicului de familie pentru imunizarea împotriva infecţiei cu virusul A/H1N1.

„Totodată, precizăm că cei care au fost vaccinaţi în anul anterior beneficiază de protecţie împotriva infectării cu virusul gripal A/H1N1, precum şi cei care s-au vaccinat cu vaccinul sezonier de anul acesta, acesta conţinând tulpina pandemică A/H1N1”, se mai arată în comunicatul citat.

Până în 9 ianuarie, aproximativ 1,1 milioane de persoane au fost vaccinate împotriva gripei, din care 49,9% la grupa de vârsta de peste 65 de ani, a precizat Ministerul sănătăţii.

Pentru prevenirea apariţiei formelor severe de îmbolnăvire, Ministerul Sănătăţii recomandă celor care prezintă simptome precum febră, rinoreee, tuse, dureri de cap, dureri musculare, articulare să se prezinte la medicul de familie pentru consult şi tratament adecvat.

Medicii spun că administrarea antibioticile nu are eficienţă asupra infecţiei gripale şi recomandă evitarea administrării oricărui tip de antibiotic fără recomandarea medicului.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat, în august 2010, sfârşitul pandemiei de gripă cu virus A/H1N1.