Saturday , December 3 2022

Trei cutremure in Romania azi dimineata

Un cutremur cu magnitudinea 3.2 a avut loc joi în zona Vrancea, anunţă infp.ro. Anterior, alte două, unul cu magnitudine de 3.4, altul cu magnitudine 2.6, au avut loc în Transilvania. De la începtul anului, INFP a anunţat nu mai puţin de zece cutremure pe teritoriul României.
Seismul de 3.2 s-a produs în Vrancea la o adâncime de 122 de kilomettri, în apropierea localităţilor: Focsani (33 km), Marasesti (39 km), Ramnicu Sarat (45 km), Covasna (48 km), Adjud (52 km).
Cutremurele din Transilvania, cu magnitudine de 3.4, respectiv 2.6, au fost de suprafaţă, s-au produs la adâncimi de 5 kilometri, lângă localităţile: Toplita (11 km), Vatra Dornei (38 km), Gheorgheni (38 km), Balan (56 km), Reghin (57 km)
Trei cutremure s-au înregistrat în zona Vrancea şi în prima zi a anului, alte patru fiind înregistrate pe 2 ianuarie, conform informaţiilor publicate de Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).
Anul 2013 va fi unul bogat în activitate seismică, susţin reprezentanţii Institutului Naţional de Fizică a Pământului. “Prognoza noastră pentru 2013 arată că, la anul, vom avea o medie de aproximativ 15 cutremure pe lună. S-ar putea să avem luni în care în Vrancea se vor produce 10 cutremure, dar şi luni în care se vor produce 20 de cutremure”, a declarat directorul ştiinţific al institutului, Mircea Radulian.
“Cutremurele mari nu pot fi prezise. Acestea apar destul de rar. Statistic vorbind, o dată la doi ani, în această zonă seismică apar şi cutremure mai mari de 5 grade pe scara Richter. Astfel că, în 2013, ne-am putea aştepta la un asemenea cutremur, dar el se poate produce la fel de bine şi în 2014 sau în 2020. Nu putem prezice cu exactitate când se va produce un cutremur mai mare de 5 grade pe scara Richter”, a punctat Radulian, potrivit Mediafax.

Vezi si

Oficial: Olanda acceptă aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar nu şi pe cea a Bulgariei

Guvernul olandez a decis că va accepta aderarea României şi Croaţiei la spaţiul Schengen, dar …