Tuesday , April 23 2024

”Trebuie să fim pregătiți să sprijinim în continuare Ucraina cât timp va fi nevoie”. Interviu cu Kathleen Kavalec, ambasadoarea Statelor Unite în România 

Kathleen Ann Kavalec este ambasadoarea Statelor Unite în România începând din luna februarie. Până anul trecut a condus Misiunea OSCE în Bosnia şi Herţegovina. A îndeplinit misiuni diplomatice în Rusia, Ucraina, România şi Brazilia, în ţara noastră fiind ataşat cultural în perioada 2005-2008. Alături de română, celelalte limbi străine pe care le vorbeşte sunt franceză, spaniolă, portugheză şi rusă. Luni, la sosirea în Iaşi, a acordat un  interviu pentru “Ziarul de Iaşi”.

 Doamnă ambasadoare, bine ați venit în Iași. Care este prilejul vizitei dumneavoastră? O putem considera un semn al faptului că Statele Unite văd regiunea de aici ca fiind de importanță prioritară, ținând cont de proximitatea cu zona de război din Ucraina și cu Republica Moldova?

Mulțumesc pentru întrebare. De fapt am mai multe obiective. Unul dintre acestea este inaugurarea expoziției „Noi, poporul”, pe esplanada Palatului Culturii, care celebrează 25 de ani de parteneriat strategic dintre țările noastre. Este un moment potrivit să sărbătorim forța relațiilor dintre noi, în special în aceste vremuri importante din punct de vedere strategic. Sunt de asemenea aici pentru inaugurarea Palas Campus și a Centrului de Dezvoltare al Amazon, care, cred, vorbește de profunzimea legăturilor economice. Voi vizita BorgWarner și alte locuri, pentru că merg prin țară ca să cunosc companiile americane care au realizat multe investiții și au creat locuri de muncă. Cred că sunt peste 100 de mii de joburi create de firmele americane și vreau să vizitez câteva din cele aproape o mie de companii care au investit aici.

De asemenea, doresc întărirea relațiilor people to people. Am fost la American Corner (la Biblioteca Județeană „Gh. Asachi”, n.r.) pe care l-am înființat în 2005, când eram atașat cultural, și care a fost una dintre primele platforme de acest fel pe care le-am deschis. A fost o plăcere să mă întorc și să văd cum funcționează. În ceea ce privește poziționarea geografică, da, cred că Iașul devine un hub pentru piața de muncă din domeniul hi-tech, pentru investiții, și nu numai în România, ci chiar în Europa. De aceea vreau să văd ce se întâmplă aici și trebuie să spun că orașul arată foarte bine și, chiar dacă nu am văzut foarte mult până acum, am remarcat tendințele dezvoltării și modernizării.

Au fost recent câteva declarații amenințătoare în Moscova referitoare la Republica Moldova și la România. Pe acest fond există un oarecare sentiment de teamă referitor la război și la o potențială agresiune a Rusiei. Aveți un mesaj pentru ieșenii care se tem? Au vreun motiv să le fie frică?

Cu siguranță, această regiune a fost afectată de război. A fost un flux mare de refugiați care au venit în zona dumneavoastră și vreau să folosesc această ocazie ca să spun cât de recunoscători suntem pentru empatia și căldura cu care au fost primiți. Chiar în această dimineață am discutat cu un refugiat, care mi-a spus că românii au fost ca niște îngeri păzitori și că au fost primiți cu multă înțelegere și sprijin. Dar desigur că războiul creează îngrijorări și teamă în fiecare țară de lângă Ucraina. Cred că foarte important este faptul că România este membră a NATO, iar această calitate oferă un grad înalt de protecție și siguranță pentru români, la care se adaugă creșterea prezenței trupelor militare din SUA și alte țări NATO. Probabil știți că noi am triplat numărul militarilor noștri: acum sunt peste 3.000, la care se adaugă trupe franceze, poloneze. Prin urmare, cred că românii nu trebuie să se îngrijoreze după ce atât SUA cât și NATO au luat măsuri ca să-și consolideze poziția. De asemenea, cred că ucrainenii sunt foarte recunoscători pentru ceea ce au făcut românii. Desigur, toți dorim ca războiul să înceteze cât mai curând posibil, suntem cu toții îngrijorați că situația se prelungește și trebuie să fim pregătiți să sprijinim în continuare Ucraina cât timp va fi nevoie, pentru că, din păcate, Rusia nu dă niciun semn că ar vrea să se oprească acum.

Deși în Iași sunt deja investiții americane importante – și ați menționat câteva dintre ele, cum ar fi Amazon, Microsoft, Oracle – o mai mare prezență ar fi binevenită, poate și pentru că ne aflăm lângă graniță și ne putem imagina că va veni și vremea reconstrucției Ucrainei. Ce poate face ambasada SUA în această privință?

Pe lângă sprijinirea firmelor americane care sunt interesate să investească aici, lucrăm la ceea ce numim îmbunătățirea climatului. Este vorba despre încurajarea politicilor guvernamentale care presupun supremația legii, consistența, transparența, un mediu de afaceri stabil, pentru că firmele americane ne spun că cel mai important lucru pentru ele este posibilitatea să-și facă planuri, să înțeleagă regulile care guvernează acest mediu, regulile fiscale, să nu întâmpine schimbări neașteptate. Cred că acestea au fost provocări în România, din cauza numărului de guverne pe care România le-a avut în ultimii 30 de ani. Politicile s-au schimbat de la un guvern la altul și de aceea companiiile americane ar aprecia mai multă consistență și stabilitate în sistemul de reglementare. La ambasada SUA, ceea ce facem este să sprijinim acest tip de abordare. De asemenea, încercăm să rezolvăm probleme cu care se confruntă firmele că să nu avem companii care aleg să părăsească piața. Cred că cea mai bună reclamă este faptul că firme precum Amazon, când își extind activitatea, atrag interesul și altor investitori.

Revenind la sprijinul pentru Ucraina, ați spus că ar putea fi necesar pentru o perioadă mai lungă de timp. Cred că nu este un secret pentru dumneavoastră că liderii de la Kremlin mizează pe o „oboseală” a alianței occidentale în ceea ce privește acest sprijin și pe o diminuare a lui. Chiar și în Statele Unite au apărut rezerve în acest sens. Ce părere aveți, au rușii dreptate în această privință?

Cred că, de fiecare dată când un război durează o perioadă de timp, oamenii doresc să se termine, și este firesc. Și, desigur, oamenilor nu le place să audă vești proaste. Nu cred că este corect să spunem că există îndoieli în Statele Unite. Sigur, întotdeauna a existat un discurs public foarte activ, deci puteți auzi tot felul de opinii. Dar cred că angajamentul administrației noastre, al Congresului, al NATO, al capitalelor occidentale este foarte puternic. Cred că și în România este foarte puternic. Am fost foarte impresionată de angajamentul și de poziția clară a guvernului român.

Rusia este mai slabă decât ar părea și sperăm că vom vedea în scurt timp o decizie de încetare (a războiului, n.r.). Dar cred că nu ne putem permite să părem că ne pierdem determinarea. Știm cu toții că un bătăuș nu se va opri dacă oamenii nu-i țin piept. Așadar, trebuie să apărăm împreună ceea ce este corect. Trebuie să luăm apărarea Ucrainei. Trebuie să fim pregătiți să menținem sprijinul pentru Ucraina.

Deocamdată, este neclar când și în ce condiții ar putea interveni o încetare a focului. Dincolo de momentul în care s-ar putea întâmpla, la Kiev și în multe capitale europene întrebarea este: ce garanții de securitate va avea Ucraina? În această vară, reuniunea anuală a NATO va avea loc la Vilnius. La ce ne putem aștepta, cum vede Washingtonul acest viitor pentru Ucraina pe drumul spre o admitere în NATO?

Evident, acesta este un subiect de discuții la NATO și este clar care este interesul Ucrainei. Cred că SUA sunt interesate de politici care să sprijine securitatea Ucrainei, dar, desigur, în cadrul alianței trebuie să existe un acord asupra căii de urmat și a momentului potrivit. E posibil ca aceste discuții să aibă loc chiar acum, dar va trebui să așteptăm reuniunea de la Vilnius și să vedem ce se va întâmpla. Este greu de anticipat ce se va discuta, dar cred că, din perspectiva SUA, ceea ce este important este sprijinul solid pentru Ucraina. Nu se pot lua decizii despre Ucraina fără Ucraina. Ucrainenii trebuie să decidă asupra momentului când vor dori o încetare a focului. Se știe însă că se pregătesc pentru o ofensivă, așa că acel moment nu este aproape din câte văd eu.

Există unele diferențe semnificative în ceea ce privește preocupările de securitate dintre țările de pe flancul estic al NATO și cele din alte părți ale Europei. O dovadă recentă este reacția Poloniei, de exemplu, după ce președintele Macron și-a exprimat opiniile din timpul călătoriei în China cu privire la o Europă suverană și unită, distanțată de SUA și care să adopte o poziție neutră în competiția geopolitică cu China. Acest lucru creează tensiuni în cadrul UE și ar putea reprezenta o potențială problemă pentru relațiile transatlantice. Cum se văd aceste evoluții la Washington?

Suntem încrezători că vom continua să avem un parteneriat puternic cu Europa. Poate că unele dintre comentariile președintelui Macron au fost puțin exagerate. Dar francezii au ținut întotdeauna la linia lor independentă și sunt preocupați de menținerea propriului statut. Suntem încrezători că Europa și Statele Unite vor continua să coopereze.

Împărtășim aceleași preocupări cu privire la China și ambele părți recunoaștem provocările cu care se confruntă China, dar înțelegem de asemenea necesitatea de a continua cooperarea și de a încerca să găsim un echilibru corect. Poate că, din toate acestea, unele aspecte sunt puțin exagerate uneori în mass-media, dar în general cred că suntem pe aceeași lungime de undă. Și nu cred că există motive să ne îngrijorăm că acest lucru ar putea să ducă la vreo problemă majoră.

În ultimii ani am văzut o erodare a percepției pozitive în cadrul opiniei publice românești atât despre Uniunea Europeană, cât și despre Statele Unite. Bineînțeles, există diverse motive pentru această propagandă culturală, economică, externă. Dar printre aceste motive se numără și percepția că România, deși a fost mereu un aliat puternic, este tratată diferit. Dovezi în acest sens sunt respingerea cererii de aderare la Spațiul Schengen și menținerea obligativității vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în SUA. Care sunt șansele ca această ultimă situație să fie rezolvată?

Sunt preocupată de scutirea de vize încă înainte să ajung aici. Mi-aș dori foarte mult să văd România în programul de scutire de vize (Visa Waiver, n.r.). Lucrăm îndeaproape cu guvernul român ca să facem acest lucru posibil. Am apreciat faptul că guvernul român va numi un coordonator pentru a ajuta la rezolvarea acestor probleme. Avem consultări regulate în care încercăm să ajutăm partea română să îndeplinească diversele condiții privind schimbul de informații pentru ridicarea vizelor. Așa că sunt optimistă. Nu se va întâmpla imediat. Va dura câțiva ani, deoarece există mai multe etape. Dar cred că este foarte posibil și pentru asta mă voi implica pe parcursul mandatului meu. De asemenea, sper foarte mult ca problemele politice care au apărut în Uniunea Europeană în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen să fie rezolvate. Cred că România merită să fie în Schengen și sper că va fi anul acesta. (Toni HRIȚAC, Radu MEȘNIȚĂ / Ziarul de Iași)

 

Vezi si

PNL și PSD au rupt alianța la București. Firea și Burduja vor candida pentru Primăria București

Coaliţia PSD – PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar …