Saturday , February 24 2024

Transnistria a început procedura de aderare la Federaţia Rusă

Mihail Burla, presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei
Mihail Burla, presedintele Sovietului Suprem al Transnistriei
Sovietul suprem al republicii nerecunoscute Transnistria a cerut Dumei de Stat a Federației Ruse o solicitare prin care cere posibilitatea aderării în componența Rusiei. Actul a fost trimis Dumei, în calitate de răspuns la un proiect de lege înaintat de partidul “Spravedlivaia Rosiia” cu privire la simplificarea modalității alipirii de Rusia a noilor subiecte federale, potrivit realitatea.md.
După cum a menționat președintele Sovietului suprem al Transnistriei, Mihail Burla, pentru publicația Vedomosti, proiectul de lege înaintat de “Spravedlivaia Rosiia”, face posibilă doar alipirea Crimeii, dar nu a Transnistriei, pentru că conducerea Moldovei nu poate fi numită una neefectivă. În acest context, transnitrenii vor o procedură simplificată care le-ar permite aderarea doar în baza referendumului, fără o înțelegere internațională în acest sens, scrie realitatea.md.
Mai mult ca atât, potrivit lui Burla, Transnistria ar trebui să desfășoare referendumul în condițiile legislației moldovenești. La fel, în Transnistria nu activează organe ale puterii Republicii Moldova care ar putea cere autorităților Rusiei unirea, iar situația Transnistriei s-ar putea înrăutăți în cazul în care Moldova va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, se mai tem cei din stânga Nistrului.
Realitatea.md amintește că în anul 2006, la un referendum nerecunoscut desfășurat în regiunea transnistreană, 97,2% din participanți au optat pentru alipirea teritoriului la Rusia. În stânga Nistrului locuiesc circa 200 de mii de oameni care dețin cetățenia Federației Ruse.
 
 

Vezi si

Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai au voie să se apropie la o distanță mai mică de 5 kilometri de frontiera cu România 

Cetăţenii ucraineni cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care pot fi recrutaţi …