Thursday , December 1 2022

Tragedie in Turcia: Peste 200 de persoane au murit în urma unei EXPLOZII produse într-o mină. Alte câteva sute sunt blocate în subteran

mina

Cel puţin 201 persoane au murit şi alte câteva sute au rămas blocate în subteran în urma unei explozii produse într-o mină de cărbune din vestul Turciei, a anunţat miercuri ministrul turc al Energiei.
Şapte sute optzeci şi şapte de angajaţi se aflau în mina din provincia Manisa (vest) în momentul producerii exploziei, iar peste 400 dintre ei rămân în continuare blocaţi în subteran, a declarat ministrul turc al Energiei, Taner Yildiz, precizând că patru mineri salvaţi sunt grav răniţi.
Anterior, primarul oraşului Manisa, Cengiz Ergun, anunţa pentru postul de televiziune CNN Turk un bilanţ de 157 de morţi şi 75 de răniţi.
La rândul său, în cursul serii de marţi, Direcţia pentru Situaţii de Urgenţă (AFAD) anunţa un bilanţ provizoriu de 17 morţi, 11 răniţi şi peste 200 de mineri blocaţi în mina Soma, la aproximativ 500 de kilometri de Istanbul, în provincia Manisa, iar presa locală preciza că 580 de persoane se aflau în mină în momentul producerii exploziei.
Într-un comunicat, compania minieră Soma Komur a apreciat că deflagraţia este “un accident tragic”. “Din păcate, unii dintre angajaţii noştri şi-au pierdut viaţa în acest accident”, se arată în comunicatul companiei. “Accidentul a avut loc, în pofida luării tuturor măsurilor de securitate şi efectuării inspecţiilor. Am reuşit să intervenim rapid”, a dat asigurări compania.
Ministerul Muncii şi Siguranţei Sociale a anunţat că mina a fost inspectată ultima dată la 17 martie şi că aplica normele aflate în vigoare.
“Nu există nicio securitate în această mină. Sindicatele sunt marionete şi se gândesc doar la bani”, a afirmat, în schimb, minerul Oktay Berrin.
Serviciile premierului Recep Tayyip Erdogan au anunţat că “urmăresc cu atenţie evoluţiile”.
Exploziile în mine sunt frecvente în Turcia, în special în cele din sectorul privat. Accidentul cel mai grav a avut loc în 1992, când 263 de mineri au fost ucişi în urma unei explozii de gaze într-o mină din Zonguldak.
Districtul Soma este unul dintre principalele centre de extragere a lignitului. (Mediafax)

Vezi si

Salariile bugetarilor se majorează cu 10% de la 1 ianuarie 2023; indemnizaţiile pentru funcţiile de demnitate publică se plafonează

Drepturile salariale ale personalului din sectorul bugetar se majorează cu 10%, de la 1 ianuarie …