Thursday , July 7 2022

Toti medicii de la UPU Bacău au demisionat după ce un coleg care a tratat un student întors din China a fost amendat

Şapte medici de la UPU Bacău şi-au semnat demisiile miercuri dimineaţa, după ce un coleg care s-a ocupat de cazul studentului de 24 de ani, întors din China, suspectat că este infectat cu coronavirus, a fost amendat de DSP pentru că aceasta informaţie a ajuns la presă prima data, şi nu la autorităţi. Medicul a fost amendat de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău cu 20.000 de lei.

Pe lângă medicul amendat cu 20.000 de lei, s-au mai aplicat încă două amenzi, tot pe persoană fizică, de 2.000 de lei asistentului șef de tură – pentru neluarea măsurilor în vederea asigurării echipamentului de protecție specific în cazul pacientului și încă una, tot de 2.000 de lei îngrijitorului de tură – pentru neefectuarea operațiunilor de curățenie și dezinfecție la nivelul tuturor spațiilor în care a primit asistență medicală pacientul.

“La acest moment în Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Bacău există un val de nemulțumire din partea medicilor, vizavi de un control efectuat imediat după transferul acelui pacient suspect de infecție cu coronavirus din data de 27 ianuarie, care s-a soldat cu o amendă pentru medicul curant din acea dată, motivul practic fiind că știrea sau cazul mai întâi a apărut în presă și mai apoi la organele abilitate”, a declarat Adrian Popa, managerul SJU Bacău.

Acesta a precizat că se poartă discuții cu medicii pentru a nu se ajunge la un blocaj în cazul în care aceștia își mențin dorința de a demisiona.

“Demisiile sunt scrise de toți medicii din UPU, sperăm să găsim înțelegere, avem dialog cu dânșii încontinuu, chiar de aseară. Încercăm să nu supunem UPU unui blocaj complet, pentru că dacă medicii se hotărărsc în bloc să își dea demisia atunci pune în imposibilitate desfășurarea activității din Unitatea de Primiri Urgențe. În dimineața aceasta (miercuri – n.r.), demisia a fost scrisă de toți medicii și parafată, nu a fost încă înregistrată, la rugămintea noastră de a încerca o conciliere și un dialog, pentru că în momentul în care este înregistrată ea practic intră într-un parcurs oarecum ireversibil”, a mai spus Adrian Popa.

Managerul susține că aceste cazuri trebuie raportate “de îndată de la depistate”: “Cazul a fost evaluat de medicul de urgență, împreună cu ceilalți medici de specialitate, după care a fost întocmit o adresă către DSP și transmisă către toate căile, de la fax, e-mail, până la WhatsApp. Presa a aflat mai repede, presa are libertatea ei, noi nu intervenim, din punctul nostru de vedere, ne-a intersat parcursul și evoluția cazului medical”, a mai explicat acesta.

„Medicul care a fost amendat și care azi dimineață (miercuri – n.r.) și-a depus demisia este la serviciu, își desfășoară activitatea, consultă pacienți. Demisia, dacă domnul doctor nu se va răzgândi își va urma parcursul legal, dar în momentul ăsta activitatea în UPU este funcțională, pacienții sunt văzuți, sunt investigați”, a explicat Ioana Dinu, directorul medical al Spitalului Județean Bacău

Studentul din Bacău s-a întors din China și a prezentat simptome de gripă, motiv pentru care au existat suspiciuni de coronavirus. El a fost transferat la Institutul Matei Balș din București de la Spitalului Județean Bacău. Medicii de la Institutul „Matei Balș” au stabilit că studentul nu este infectat cu coronavirus ci are gripă, potrivit unei informări a Ministerului Sănătății. Tânărul a fost externat și continuă tratamentul în ambulatoriu.

Vezi si

Parlamentul European cere înscrierea dreptului la avort în Carta Drepturilor Fundamentale ale UE

Parlamentul European a cerut joi, prin vot, ca dreptul la avort să fie înscris în …