Tuesday , July 5 2022

Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala, urmarit penal de DNA. Grebla, acuzat ca a vrut sa incalce embargoul Rusiei asupra importului de alimente din UE

grebla

Judectorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost adus, cu mandat, joi in jurul orei 9:00 la Directia Nationala Anticoruptie sub suspiciunea de trafic de influenta, transmite B1TV. Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca Toni Grebla este suspectat ca ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW si doua rochii de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia.
Ora 12.00: Parlamentarii PSD Iulian Iancu si Lucian Sova ar fi si ei implicati in dosarul lui Toni Grebla, anunta Agerpres. Iulian Iancu a venit deja la DNA
Ora 11:26 Omul de afaceri Ion Bircina, finul judecatorului din cadrul Curtii Constitutionale Toni Grebla, este audiat joi la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Ion Bircina a declarat, la sosirea la DNA, ca nu a dat niciodata mita, adaugand “am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei”.
Ora 11.05: DNA sustine intr-un comunicat ca Grebla a vrut sa eludeze embargoul impus de Rusia asupra importurilor de alimente din UE si a incercat sa exporte alimente prin Turcia. DNA a realizat dosarul cu sprijin de la DIPI, serviciul de informatii al Ministerului de interne cunoscut drept “Doi si-un sfert”
Comunicatul integral al DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie au dispus efectuarea urmaririi penale fata de:
GREBLA TONI, senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, sub aspectul savarsirii infractiunilor de:
– trafic de influenta, in forma continuata
– doua infractiuni de efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia in scopul obtinerii pentru sine si pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite,
– constituirea unui grup infractional organizat (in forma constituirii si in vederea pregatirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate)
In ordonanta de efectuare a urmaririi penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
In perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a pretins si primit de la administratorul mai multor societati comerciale, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele:
– in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5, (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate de omul de afaceri), in echivalent de 56.070 euro;
– in perioada 2010 – 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri
– in 02.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare);
– in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise
Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de omul de afaceri, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.).
In perioada 2010 – 2015, suspectul Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator in Parlamentul Romaniei (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala) si ulterior judecator la Curtea Constitutionala, a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), disimulate prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si ale senatorului).
A rezultat ca, in mod neintrerupt, suspectul TONI GREBLA a desfasurat activitati comerciale direct si prin interpusi si a exercitat calitatile de asociat, respectiv administrator / director general, in legatura cu o ferma agricola situata in judetul Gorj si cu o societate comerciala, avand ca obiect principal de activitate productia de energie electrica.
Impreuna cu alte persoane, suspectul Toni Grebla a constituit un grup infractional organizat cu scopul de a initia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia Romania ¬ Federatia Rusa, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de catre Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeana.
In acest sens, membrii grupului s-au intalnit de mai multe ori, atat in tara, cat si in afara tarii, actionand coordonat pentru indeplinirea scopului pentru care s-au constituit.
In perioada 2014 – 2015, acestia au efectuat acte pregatitoare in vederea savarsirii infractiunii de folosire, la autoritatea vamala, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art.273 din Legea nr.86/2006 – Codul Vamal.
Suspectului Toni Grebla i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedura penala.In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Departamentul de Informatii si Protectie Interna si al Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.
Facem precizarea ca efectuarea urmaririi penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.
Ora 11:00 Directia Nationala Anticoruptie a dispus inceperea urmaririi penale fata de judecatorul CCR Toni Grebla, se arata intr-un comunicat de presa transmis de DNA.
Ora 10:00 Presedintele CCR Augustin Zegrean a declarat joi, intrebat despre cum afecteaza situatia Toni Grebla Curtea Constitutionala, “sigur, bine pentru curte nu e, dar nu inseamna ca oricine merge acolo este vinovat, sa vedem”.
Presedintele CCR a precizat ca Toni Grebla isi desfasoara deocamdata activitatea la CCR in mod normal, punandu-se problema suspendarii sale de abia daca va fi pus sub acuzare.
 Ora 9:42 Toni Grebla a declarat, la iesirea de la DNA, ca nu a mai facut afaceri din 22 decembrie 2013, cand a fost numit judecator la CCR, si pana in prezent, si ca nu detine actiuni la societati comerciale. “Ceea ce se sustine nu are nicio legatura cu activitatea de la CCR”, a mai afirmat fostul senator PSD, adaugand: “Imi pericliteaza imaginea, de aia ma si deranjeaza foarte mult.”
“Nu e o ferma de struti, e o gospodarie taraneasca in care sunt si vreo sapte struti. Nu incasez niciun ban acolo. La sapte struti te costa mai mult intretinerea decat venitul”, a mai declarat Toni Grebla.
 Ora 9:34 Toni Grebla ar fi primit foloase de la finul sau pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia
Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla este suspectat ca ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW pe care il folosea si doua rochii pentru sotia sa, de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia, transmite Mediafax.
Surse judiciare au declarat, pentru agentia de presa citata, ca a fost pus in aplicare un mandat de aducere emis de procurori pe numele judecatorului constitutional, intr-un dosar in care este suspectat de trafic de influenta.
“Nu stiu de ce am fost adus”, a declarat Toni Grebla la sosirea la DNA, adaugand, ca raspuns la o intrebare ca nu are afaceri private. Intrebat daca a primit bani de la vreo persoana pentru a lua la Curtea Constitutionala o decizie in favoarea acesteia, Toni Grebla a raspuns: “Exclus asa ceva”.
Surse judiciare a declarat pentru B1TV ca Toni Grebla ar fi primit 56.000 de euro de la afaceristul Ion Bircina, in schimbul unor interventii la functionari publici. Totodata, Grebla ar fi folosit gratuit un telefon inregistrat pe firma aceluiasi afacerist, de la care ar fi primit gratuit bannere, capsatoare, capse, cordelina si alte materiale pentru afisaj electoral in campania electorala pentru alegerile legislative. In plus, el ar fi beneficiat de service si asigurare pentru o masina de lux inregistrata tot pe firma lui Bircina.
Si Agerpres informeaza, citand surse judiciare, Grebla a fost adus cu mandat pentru a fi audiat intr-un dosar in care exista suspiciuni ca ar fi savarsit infractiunea de trafic de influenta.
Fostul senator PSD Toni Grebla a fost numit in decembrie 2013 judecator la Curtea Constitutionala.
Toni Grebla este de profesie avocat si a fost de- lungul timpului presedinte al Comisiei juridice din Senat iar apoi membru in aceasta comisie.
Juristul Toni Grebla s-a nascut la 30 decembrie 1953, in comuna Sadova din judetul Dolj. In 1978 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucuresti.
In perioada 1980-1989 a fost avocat in cadrul Baroului Gorj. A ocupat functia de prefect al judetului Gorj in perioadele 1990-1993 si 2000-2003.
Este membru PSD din 1997 si al FSN din 1990.
A fost senator de Gorj, in Colegiul uninominal nr. 2, in legislatura 2008-2012. In urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obtinut cel de-al doilea mandat de senator tot in Colegiul nr. 2 din Gorj, pe listele USL (PSD), cu 57,04% (43.048 voturi).
A publicat numeroase articole in ziare si reviste de specialitate.
Este casatorit si are doi copii.
HotNews

Vezi si

Vremea se răcește de la mijlocul săptămânii, dar vor fi și furtuni

Vremea se schimbă de la mijlocul săptămânii, meteorologii anunță că de la caniculă se va …