Sunday , February 5 2023

Theresa May a cerut o nouă amânare a Brexitului, până pe 30 iunie

Premierul britanic Theresa May a cerut Uniunii Europene o nouă amânare a Brexitului, până la data de 30 iunie, după alegerile europarlamentare, în condițiile în care Bruxellesul a fost de acord cu o amânare până pe 12 aprilie, deoarece parlamentarii de la Londra nu au ajuns la un acord de retragere.

Theresa May i-a trimis o scrisoare lui Donald Tusk, președintele Consiliului European pentru a cere o amânare a ieșirii Marii Britanii din UE la data de 30 iunie.

După amânarea datei de 29 martie, Regatul Unit ar trebui să părăsească UE în data de 12 aprilie.

Această nouă cerere de amânare are loc în contextul în care parlamentarii britanici nu au ajuns la un acord privind Brexitul.

Potrivit BBC, May a propus ca, dacă Parlamentul adoptă un acord la timp, Marea Britanie să piasă din UE înaintea alegerilor europarlamentare din 26 mai.

În același timp, ea l-a anunțat pe Tusk că vor fi pregătiți și candidați pentru aceste alegeri, în cazul în care nu se ajunge la un acord.

În scrisoare, May îi spune lui Tusk că „impasul nu poate continua”, deoarece „creează incertitudine și afectează încrederea în politica” din Marea Britanie.

Ea a adăugat că, dacă în urma discuțiilor cu laburiștii nu poate fi stabilită „o abordare unitară” în Parlament, aceștia vor fi rugați să voteze în schimb o serie de opțiuni pe care guvernul este „gata să le aplice”.

Între timp, televiziunea publică de la Londra a anunțat că președintele Consiliului European ar vrea să propună Marii Britanii o extindere „flexibilă” de 12 luni a datei pentru Brexit. Planul lui Donald Tusk ar permite Londrei să iasă din Uniunea Europeană de îndată ce Parlamentul ar ratifica un acord de Brexit.

Propunerea lui Donald Tusk are însă nevoie de aprobarea unanimă a liderilor UE, care vor avea un summit săptămâna viitoare.

digi24.ro

Vezi si

Doi copii împreună cu tații lor şi un câine, salvați dintr-o mașină blocată în zăpada de peste un metru din Munții Sebeșului

Doi bărbaţi şi doi copii, însoţiţi de un câine, au rămas blocaţi în zăpadă de …