Monday , July 22 2024

Testele confirmă ca soţii Ceauşescu sunt îngropaţi în cimitirul Ghencea

Medicii legişti confirmă că bărbatul îngropat în Cimitirul Ghencea este Nicolae Ceauşescu, concluzia rezultând în urma comparării ADN-ului cadavrului deshumat în iulie cu probe de la fiul lui, Valentin Ceauşescu şi de la unul dintre fraţi.
După 20 de ani, legiştii au găsit probe bune, astfel că s-a putut compara cu celelalte probe existente, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, Dan Dermegiu, directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) din Bucureşti.
“Am comparat ADN-ul lui Nicolae Ceauşescu cu probe de la fratele lui şi de la Valentin. Rezultatul este unul statistic. O certitudine clară aveam dacă exista şi o probă de a lui Nicolae Ceauşescu (dihn timpul vieţii – n.r.), dar cert este că ADN, şi de la fratele şi de la copil indică faptul că este vorba despre Nicolae Ceauşescu”, a spus Dan Dermengiu.
În cazul Elenei Ceauşescu, materialul cu care se putea compara proba era prea puţin, cercetările fiind oricum concentrate asupra lui Nicolae Ceauşescu unde existau mai multe referinţe genetice, a mai spus directorul INML.
Rămăşiţele pământeşti ale soţilor Nicolae şi Elena Ceauşescu au fost deshumate, în 21 iulie, pentru a fi luate câteva probe pentru testare ADN, singurul fiu al acestora care se mai află în viaţă, Valentin Ceauşescu, dorind să se stabilească dacă acestea sunt ale părinţilor săi.
Medicii legişti au prelevat probe de la Nicolae şi Elena Ceauşescu, rămăşiţele pământeşti ale acestora fiind apoi reînhumate.
Rezultatul obţinut a fost comparat cu un ADN al rudelor apropiate, pentru a se stabili dacă este vorba despre soţii Ceauşescu.
Toate costurile legate de deshumarea soţilor Ceauşescu şi analizele pentru identificarea acestora, a căror valoare ar putea fi între 4.000 şi 5.000 de lei, vor fi suportate de familie, întrucât cererea a venit din partea acesteia, declara, pentru MEDIAFAX directorul general al INML.
“Toată procedura pentru confirmarea faptului că cele două persoane înmormântate în cimitirul Ghencea sunt soţii Nicolae şi Elena Ceauşescu costă între 4.000 şi 5.000 de lei, în cazul în care nu vom avea nevoie de investigaţii suplimentare care să fie realizate la Viena, aşa cum am procedat în alt caz. Dacă nu vom reuşi să extragem ADN, atunci am putea apela la un laborator de la Viena, aşa cum s-a întâmplat într-un alt caz. Costurile percepute de laboratorul austriac oscilează între 2.000 şi 2.500 de euro”, spunea Dan Dermegiu, directorul general al Institutului Naţional de Medicină Legală (INML) din Bucureşti.
Soţul Zoiei Ceauşescu, Mircea Oprean, a declarat, în ziua în care a avut loc deshumarea şi după vederea rămăşiţelor pământeşti ale soţilor Ceauşescu că înclină să creadă că în acele sicrie erau socrii săi, el precizând că a văzut paltonul şi pantalonii lui Nicolae Ceauşescu găuriţi de gloanţe.
Mircea Oprean a mai arătat că, în opinia sa, cei doi nu au fost îngropaţi creştineşte, în sensul că în sicrie, în loc să se pună o pânză, s-a pus rumeguş, iar Nicolae Ceauşescu are mormântul pe o alee, între alte cavouri.
Întrebat dacă soţii Ceauşescu vor rămâne în locurile în care sunt înmormântaţi, Mircea Opean a spus că familia va cumpăra un alt loc în care să îi îngroape pe amândoi, tot în cimitirul Ghencea Civil.
Deshumarea a avut loc la cererea lui Valentin Ceauşescu şi a lui Mircea Oprean. Valentin Ceauşescu, singurul fiu al cuplului Ceauşescu, a devenit recent, alături de Mircea Oprean, proprietarul mormintelor din cimitirul Ghencea, după mai mulţi ani de procese.

Vezi si

Ministerul Agriculturii: Nu există teste rapide care să stabilească corect pesticidele din legume și fructe. Populația e dezinformată

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale atrage atenția că nu există niciun fel de teste rapide …