Saturday , October 8 2022

Teroristul de la Nisa a avut complici. Dubele ce blocau Promenade des Anglais, retrase inainte de atac

nisa atentat2

Un cuplu de albanezi, aflat in arestul politiei franceze, i-ar fi furnizat autorului masacrului de Nisa pistolul automat de 7,65 milimetri cu care acesta a tras in fortele de ordine.
Cei doi albanezi sunt audiati in prezent de autoritati, informeaza BFMTV. Totodata, La Repubblica anunta, citand surse din ancheta, ca teroristul a trimis un SMS catre un numar necunoscut, cu putin timp inainte de masacru, cerand mai multe arme.
Ancheta a mai scos la iveala ca dubele de politie care au blocat joi accesul pe Promenade des Anglais, in timpul paradei militare de Ziua Frantei, au fost retrase cu cateva ore inainte de atac. Echipajele au primit ordinul sa plece dupa incheierea defilarii.
Astfel, doar 60 de politisti au ramas in zona, desi pe bulevardul pietonal se stransesera 30.000 de oameni.
Intr-un interviu acordat duminica de premierul Manuel Valls, acesta a avertizat ca terorismul va fi parte a vietii de zi cu zi a Frantei mult timp de acum inainte.
“Amenintarea terorismului este, va fi o problema fundamentala si de durata, iar alte vieti vor fi distruse”, a subliniat el.
Informatiile din ancheta vin in contextul in care a fost avansata ipoteza ca Mohamed Lahouaiej Bouhlel a fost radicalizat rapid.
Cu cateva saptamani inainte de atac, el si-ar fi lasat barba si ar fi inceput sa exprime opinii extremiste.
Intre timp, autoritatile franceze au retinut duminica dimineata inca doua persoane care ar avea legatura cu atacul de la Nisa, soldat cu 84 de morti. Este vorba de un barbat si de o femeie. In total, sapte persoane sunt in prezent retinute, in cadrul anchetei. Cinci oameni – fosta sotie a autorului atacului si alti patru barbati – au fost ridicati de fortele de ordine la scurt timp dupa atac.
In cursul audierilor, persoanele retinute au evocat o radicalizare recenta a suspectului, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, au declarat surse din politie.
Cu toate acestea, gruparea terorista Stat Islamic, care a revendicat atacul, nu a fost mentionata de persoanele audiate.

Vezi si

Un bebeluș prematur aruncat de viu la Maternitatea Polizu a supraviețuit. ”A dat cu piciorul în sac și copilul a început să plângă”. Ginecologul care l-a declarat mort și l-a aruncat într-o tavă este anchetat

Tatăl unui copil născut prematur care a fost declarat mort la naştere şi ”aruncat într-o …